Nordecon: CO2-raha võib ehitussektorile probleeme tekitada

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korsten
Korsten Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehitusettevõte Nordecon prognoosib, et CO2 kvootide müügist saadud raha massiivne suunamine hoonete energiatõhususe tõstmiseks võib tekitada ajutiselt probleeme kogu ehitussektorile.


«Sellel ja järgneval aastal avaldab ehitusturule kindlasti suurt ja kahjuks kohati prognoosimatut mõju riigi poolt CO2 emissioonikvootide müügist saadud rahaliste vahendite massiivne suunamine äärmiselt lühikese perioodi jooksul hoonete energiatõhususe tõstmiseks,» on kirjas Nordeconi tänases börsiteates, milles firma avaldas oma I poolaasta majandustulemused. «Turule paisatakse ligi 1,5 aasta jooksul umbes 150 miljonit eurot. Selle tulemusel võime näha üksikutes spetsiifilistes ja nendega seonduvates ehitussegmentides (avatäited, fassaadi- ja katusetööd, küttesüsteemid jms) äärmiselt kiiret ja hüppelist nõudluse kasvu, mis kergitab ebamõistlikult ka vastavaid hindu ja võib tekitada ajutiselt probleeme kogu sektorile.»

Lisaks prognoosib Nordecon konsolideerumise jätkumist ehitusturul, seda hoolimata faktist, et langus ehitusturu mahtudes on eelmise aastaga läbi. «2011. aastal toimub ettevõtete arvu kokkutõmbumine eelkõige läbi asjaolu, et turu- ja ehitushindade languse perioodi üleelanud ettevõtete portfellides olevate lepingute täitmine muutub sisendhindade kasvu läbi liiga kahjumlikuks nendele ettevõtetele, kes mainitud trendi on tähelepanuta jätnud või tulenevalt oma keerukast rahavoolisest hetkeseisust on teadlikult mainitud riski pigem eiranud,» on Nordeconi teates kirjas. «Tõenäoliselt näeme 2011. või järgmisel aastal veel nii mõnegi suhteliselt tuntud ettevõtte tegevuse lõppu senisel kujul ja seda nüüd ka rajatiste valdkonnas.»

Sellest hoolimata säilib Nordeconi hinnangul ehitusturul tihe konkurents. «Olukord ehituse tööjõuturul on mõnevõrra stabiliseerunud ning Skandinaaviamaade suunaline tööalane migratsioon enam oluliselt ei kasva,» märgib ettevõte. «Ettevõtted on antud olukorraga küll juba kohanenud, kuid mahtude taastudes koduturul jääb kvaliteetse tööjõu küsimus jätkuvalt probleemiks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles