Saksamaa tahab ELi riikide karistamist vale tööturupoliitika eest

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa majandusminister Philipp Rösler (keskel) ja kantsler Angela Merkel (paremal).
Saksa majandusminister Philipp Rösler (keskel) ja kantsler Angela Merkel (paremal). Foto: SCANPIX

Saksamaa arvates peaks EL rajama uue järelevalveinstitutsiooni - stabiilsusnõukogu, mil oleks pädevus karistada liikmesmaid, kes ei järgi ranget eelarvedistsipliini ega rakenda ettevõtlussõbralikku tööturupoliitikat, ütles riigi majandusminister Philipp Rösler.


Lisaks eelarvedistsipliini jälgimisele hindaks uus institutsioon liikmesriikide innovatsioonikliimat ning seda, kas nende tööturupoliitikad on piisavalt konkurentsivõimelised, vahendab EUobserver.

Stabiilsusnõukogu oleks valijatest sõltumatu, et vältida poliitilist survet ja saaks kehtestada oma sanktsioonid automaatselt.

Plaan, millest Rösler sel nädalal ajakirjanikele rääkis, näeb ka ette, et teised liikmesriigid võtavad Saksamaast eeskuju, kirjutades oma põhiseadustesse tasakaalus eelarve sätte.

Saksamaa esitleb majandusministri sõnul plaani järgmisel ELi rahandusministrite kohtumisel. Tundub aga, et liberaalist Rösler pole kooskõlastanud oma ideesid kristlikest demokraatidest koalitsioonipartneritega. «See on ministeeriumi ja mitte valitsuse seisukoht,» ütlesid valitsuse ametnikud tema plaani kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles