Börsiekspert: olukord pole nii hull kui 2009. aastal

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Börs
Tallinna Börs Foto: Mihkel Maripuu

Varahaldusfirma Avaron investeeringute juhi Peter Priisalmi sõnul muudab USA krediidireitingu alandamine investorid ettevaatlikumaks ka Tallinna börsil, ent 2009. aasta alguse kriisiga võrreldavat olukorda karta pole.

«Praegu on turul investoreid, kes on võtnud ettevaatlikuma hoiaku ja kindlasti see on üheks põhjuseks, miks Balti turud kannatavad,» sõnas Priisalm. «Praegusel riskitundlikul kohal kindlasti ostjaid eriti palju ei ole ja aktsiahind kukub.»

Priisalm märkis, et praegune olukord erineb siiski põhimõtteliselt 2009. aasta alguse kriisist, mis tulenes likviidsuse puudumisest. «Noteeritud varasid, millel oli hind, müüdi agressiivsemalt, muid varasid ei olnud aga investoritel üldse võimalik müüa,» lausus Priisalm. «Täna on aga kommetspankades piisavalt raha ja vahendeid ja seekord müük likviidsusest tingitud ei ole.»

Priisalmi hinnagul on kukkumise ulatust hinnata keeruline, eriti väikse ja suhteliselt ebalikviidse Tallinna börsi puhul. «Meie tüüpiline investeeringusumma on umbes miljon eurot. Kui vaadata, kui palju on teisi aktsionäre, kes omavad sellises mahus aktsiaid, siis väga paljude ettevõtete puhul jääb selliste osapoolte arv ühe käe sõrmedele. Seega, kui tahta ühel hetkel seda miljonieurost aktsiapakki müüa, siis nende aktsionäride seas, kes praegu börsil on, on potentsiaalseid ostjaid suhteliselt vähe.  Domineerivad mõned üksikud fondid ja väga palju sõltub sellest, kas nendesse fondidesse hetkel lisatakse raha või võetakse välja,» selgitas Priisalm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles