Vähene vihm kahandas saaki

Andre Hanimägi
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste inimeste tööd ja vaeva kasutasid petturid enda huvides. Foto on illustratiivne.
Teiste inimeste tööd ja vaeva kasutasid petturid enda huvides. Foto on illustratiivne. Foto: Arhiiv / Valgamaalane

Kuigi ootused teravilja saagikuse osas olid uhkemad kui tegelikkus, on Valgamaa talumehed üldjoontes aastaga rahul. Küll aga on mõneski talus tekitanud probleeme sademete vähesus.

Puide talu peremehe Mati Nurme sõnul on olukord sel aastal enam-vähem ning taliviljasaagil ei ole vigagi.

Sellel aastal on talul ka poolteaduslikud rapsipõllud, mille kohta hangiti infot Saksamaal käies. "Sama põllu peal on viis erinevat saksa rapsi sorti," selgitas Nurm.

»Üks põhikomponent on olnud puudu – vesi,« tõi Nurm positiivse kõrval välja ka probleemi. Ta selgitas, et jaanipäevani oli saju hulk ainult 28 mm ning kogu vegetatsiooniperioodi peale kokku 78 mm. Võrdluseks võib tuua, et Tallinn-Harku ilmajaamas mõõdeti 30. juulil Tallinna rekordsaju sademete summaks 81,4 mm.

Ka Jõekääru talu peremees Ain Juurikas ütles, et taimekasvu ajaks jäi niiskust napiks ning kasv seetõttu väikeseks. »Vilets, nõrk, väike ..." kirjeldas Juurikas saaki. Koristatud on talus talirüps ja hernes ning talinisust üle poole. Hernest on sel aastal hoopis vähem.

Asu talu peremees Kenno Pastarus aga ilma üle ei kurda. «Meil on säänsed niiskemad maad,» tõi Pastarus välja põhjuse. Tema sõnul on saak eelmisest aastast kindlasti parem. Probleemina tõi ta välja hoopis kütuse ja väetise hinnad.

Valgamaa Põllumeeste Liidu juhataja Jaan Bachmanni sõnul on koristus veel algusjärgus. «Tegelikult on üsna vara öelda lõplikku põllumehe otsust,» ütles Bachmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles