Danske: hinnatõusu aeglustumise ootus ei pruugi täituda

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnasildid.
Hinnasildid. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Tarbijahindade tõus juulis Eestis kiirenes, samas kui Danske Marketsi analüütikud olid oodanud selle aeglustumist. Nüüd arvavad analüütikud, et inflatsiooniline surve ei pruugigi lähikuudel alaneda.


Eesti juulikuu tarbijahindade tõus osutus oodatust palju kiiremaks, teatas Danske Markets.

Hinnad tõusid võrreldes eelmise aasta juuliga 5,2 protsenti. Danske Marketsi analüütikud olid prognoosinud hinnatõusu aeglustumist 4,6 protsendini. Aeglustumise asemel hinnatõus kiirenes. Juunis nimelt tõusid hinnad aastatagusega võrreldes vähem kui juulis ehk 4,6 protsenti.

Hinnatõus osutus prognoositust kiiremaks toiduhindade ootamatu tõusu ja alkoholi kallinemise tõttu. Päris oluline mõju oli analüütikute sõnul ühekordsetel faktoritel, mis on iseloomulikud väikestele turgudele. Näiteks alkoholi hindade tõusu põhjus oli Eesti statistika põhjal juunis ase leidnud soodusmüügid.

Seetõttu eeldavad Danske Marketsi analüütikud endiselt, et hinnad tõusevad aasta kokkuvõttes 4,6 protsenti. Samas on nende sõnul risk, et hinnatõus osutub prognoositust kiiremaks. «On selge, et alaneva inflatsioonilise surve stsenaarium ei pruugi realiseeruda,» hoiatasid nad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles