Töösturid löövad häirekella

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehas Rumeenias.
Tehas Rumeenias. Foto: SCANPIX

Juhtivad töösturid hoiatavad karmilt maailmamajandust ähvardavate ohtude eest: kasv aeglustub ja kliendid muutuvad üha ettevaatlikumaks.

Kuigi Euroopa ja USA tööstusgruppide esimese poolaasta tulemused olid valdavalt tugevad ning ka aasta kasumiprognoosid jäeti puutumata, on kindlus saanud kannatada, kuna taastumisel on võhm sisuliselt väljas.

USA tööstuskonglomeraadi Emerson Electric Co hoiatus on üks süngemaid, mida siiani kuuldud.

«Emersoni tellimuste kasv ei kõikunud... aga me oleme täheldanud üldise äritegevuse märgatavat nõrgenemist juunis ja juulis,» ütles ettevõte. «USA ja Euroopa majandused on ilmselgelt aeglustunud ja sisenenud ebakindlasse faasi ning jätkuvalt on ebaselge, kas nad kalendriaasta teises pooles üldse jõudu koguvad.»

Siemensi finantsjuht Joe Kaeser ütles, et nende ekspordile orienteeritud klientide hulgas Saksa väike- ja keskettevõtete baasis (nn Mittelstandis) on märgata investeerimistegevuse langust.

«Struktuurseks majandusnihkeks seda veel nimetada ei saa, aga me oleme varasemalt täheldanud, et kui meie kliendid investeeringuid tagasi tõmbavad, on see alati toonud kaasa majanduskasvu aeglustumise,» ütles ta.

Tööstusettevõtted on mures USA ja euroala võlaprobleemide, Hiina majanduse võimaliku aeglustumise, teiste arengumaade majanduste ülekuumenemise ja tõusvate toormehindade mõju pärast.

Euroopa juhtiv automüüja Volkswagen hoiatas, et «intressimäärade, valuutakursside ja toormehindade kõikumised» hakkavad kärpima kasumikasvu, kuigi upitas möödunud nädalal oma tänavust kasumiprognoosi.

Maailma suurima keemiafirma BASFi tegevjuht Kurt block ütles, et jonnakalt kõrged naftahinnad «mõjutavad negatiivselt vaheltkasu kogu eduahela lõikes ja teevad mõned kliendid tellimuste osas ettevaatlikumaks».

Nende kommentaaride valguses on haihtunud aastatagune optimism, kui firmade tellimusraamatud tempokalt täitusid, sest arengumaad ruttasid taastumise toetamiseks tootmisvahenditesse investeerima.

«Reaalne makrokeskkond on ebakindel ja väljakutseterohke,» ütles USA konglomeraadi Honeywelli finantsjuht Dave Anderson.

«Ma nimetaksin seda krigisevaks ja kehvakeseks taastumiseks,» ütles ta, lisades siiski, et Honeywell jätkab «auväärsel» kasvulainel.

«Aga 64 tuhande dollari küsimus on nüüd see: kui kaua tööstus ülejäänud majandusest ees püsib?» lisas Anderson.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles