Ekspert: teised riigid Itaaliat ja Hispaaniat päästa ei suuda

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanlased majanduskriisi ja kasinusmeetmete vastu protestimas.
Hispaanlased majanduskriisi ja kasinusmeetmete vastu protestimas. Foto: SCANPIX

Itaalia ja Hispaania on nii suured majandused, et ELi stabiilsusfondist neid päästa ei õnnestu, arvab varahaldusfirma Avaron juhtivpartner Kristel Kivinurm-Priisalm.

«Itaalia on eurotsooni majandusest ligi 16,9 protsenti, Hispaania 11,5 protsenti,» märkis Kivinurm-Priisalm. «Mõlemad on piisavalt suured, et neid enam EFSFi [Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi] poolt päästa ei anna. Neid riike saavad aidata vaid nad ise eelarvet kärpides.»

«Peamine probleem on selles, et majanduskasv on madal ja intressid kõrged, tekib nn negatiivne lumepalli efekt ehk riikide võlatase SKTsse kasvab ka siis, kui eelarve oleks taskaalus, aga kui eelarve on ka veel 4-5 protsenti defitsiidis, siis muutub võlatase problemaatiliseks,» lisas ta. «Näiteks kui SKT on 100 protsenti ja kasvab koos inflatsiooniga 3 protsenti ja võlatase on ka 100 protsenti ja intress on 6 protsenti, siis järgmiseks aastaks on SKT 103 protsenti ja võlg 106 protsenti ja kui nii mitu aastat edasi prognoosida, siis ei ole see võlg jätkusuutlik ja investorid hakkavad paadilt põgenema.»

Pikemalt loe Itaalia ja Hispaania olukorrast homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles