Üleujutus mõjutab kinnisvara hindu lühiajaliselt

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Sadama 18 korteriühistu juhatuse liige Nadežda Danilova näitab üleujutuse üle elanud soojussõlme. Veepiir oli eile veel seina peal näha.
Uus-Sadama 18 korteriühistu juhatuse liige Nadežda Danilova näitab üleujutuse üle elanud soojussõlme. Veepiir oli eile veel seina peal näha. Foto: Raigo Pajula

Kuigi lähikuudel ei õnnestu Tallinna reisisadama lähedal üleujutuse üle elanud inimestel ilmselt oma kinnisvara tavahinnaga müüa, näitab ajalugu, et ostjad unustavad probleemid peagi.

Reisisadama vahetus naabruses paiknevate Uus-Sadama tänava majade korteriühistute juhatuste liikmed Olga Zonina ja Nadežda Danilova nentisid eile nukralt, et laupäeval maha sadanud rekordiline vihmakogus on ilmselt pöördumatult kahjustanud majade soojussõlmi.

Ühe sõlme taastamine läheb Zonina hinnangul maksma vanas rahas 100 000 krooni ringis. Lisakuluna mainis Zonina veel veepumpasid, mis mõlema hoone elanikud ühisest eelarvest soetama pidid, samuti sai kannatada majadevaheline asfalt.

Kahju tuleb ühistutel ise kanda, sest üleujutuse vastu maju kindlustada ei saa. «Pika kauplemise peale saime majale tormikindlustuse, aga üleujutuse osas öeldi meile ära,» sõnas Zonina, kelle juhitavale ühistule pakub varakindlustust Ergo. «Üleujutuse vastu ei paku meile kaitset ükski kindlustus, nemad riskida ei taha.»

Pikemas perspektiivis teeb aga Zonina sõnutsi elanikele muret, et uppumisohus kinnisvara ei õnnestu müüa. Valdavalt üüritakse vabu kortereid küll tudengitele, kes veeriskist ei hooli. «Aga mõned noored pered, kes siin väikestes korterites elavad, tahaksid kunagi oma majja kolida ja neil võib küll müümisega probleeme tekkida,» lausus ta.

Müügiperiood pikeneb

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark möönis, et lühiajaline mõju üleujutatud piirkonna hinnatasemele õnnetusel kindlasti on.

«Täna on kõik meediakanalid rääkinud, et ühes piirkonnas on majadega suur jama,» rääkis ta. «Ühest küljest tähendab see seda, et mõni inimene seal tahaks võib-olla rohkem müüa, teisalt aga mõni, kes on plaaninud muu hulgas ka sinnakanti elamise osta, loobub sellest mõttest.»

Sama tunnistas kinnisvarafirmade liidu juhatuse esimees Peep Sooman, kelle hinnangul võib hind küll pigem paigale jääda, ent müügiperiood pikeneda.

«Ilmselt järgneva kuu-kahe jooksul on väga keeruline Tuukri tänavale midagi müüa, sest inimestel on värskelt meeles, et vahepeal oli seal vesi puusani, keldrites midagi hoida ei saanud ja autod parklates olid suisa vee all,» ütles ta.

Hiljem tõrge kaob

Pikemas plaanis usuvad eksperdid aga, et kui teema avalikkuse huviorbiidist kaob, kaob ka tõrge sadama lähedale elamist soetada.

«Kui osa Pärnust aastal 2005 vee all oli, mõeldi samuti, kuidas see kinnisvaraturule mõjub,» meenutas Toompark. «Täna tehakse seal täpselt samamoodi nende mereäärsete majade ja korteritega tehinguid ja kõik on unustatud.»

Piirkonda ei muuda odavamaks ka tõik, et kindlustusseltsid seda üleujutuste vastu kaitsta ei taha.

«See ju võiks põhimõtteliselt hindu alandada, aga alati võib turult leida kellegi, kes seda ei tea ja õnge läheb,» sõnas Toompark.

Toompark märkis siiski, et endale ta Tuukri tänava ümbrusesse küll midagi ei ostaks.

«Ka mitte kõige kõrgemale korrusele, sest uputused kahjustavad hoonekonstruktsiooni ja ühistul on nendega seoses ikka mingid lisakulud,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles