Ettevõtjad: varguskatsed tootmisest vähenevad

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö juures viinerit suhu pista ei tohi.
Töö juures viinerit suhu pista ei tohi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ehkki ahvatlus «tööd koju kaasa võtta» on toiduaineid tootvates ettevõtetes suur, ei riski töötajad töökoha kaotuse hirmus seda teha, sest enamasti kehtib varguste suhtes nulltolerants.


Rakvere lihakombinaat teatas, et kuna ettevõte on varguste ennetamisele ja vältimisele pööranud suurt tähelepanu, on varguskatsed viimasel ajal oluliselt vähenenud.

Varguste ennetamiseks on lihakombinaadi sisevalveteenistus kasutusele võtnud turvameetmed. Näiteks on töökohtadele juba üle 10 aasta tagasi paigaldatud turvakaamerad. Õigustatud kahtluse korral on turvatöötajatel õigus paluda töötaja turvakontrolli.

Tulemusena on viimastel aastatel vargusega vahele jäänud maksimaalselt üks inimene kuus. Varastada on püütud igasugusel moel, peamiselt peidetakse aga varastatud kaup kotti või riiete alla. Loo elanike hulgas on käibel isegi väljend «püksikaup».

Vastavalt ettevõtte sisekorraeeskirjadele ei ole lubatud ettevõtte toodangut kohapeal süüa ega territooriumilt välja viia. Rakvere lihakombinaadi peamajas Roodeväljal tegutseb toiduainete pood, kust saab toodangut kaasa osta. Lisaks korraldatakse töötajatele Rakvere toodete degusteerimisi, et nad ikka uute maitsetega kursis oleks.

Kalev Chocolate Factory teatas, et väärtustab oma töötajaid ja vargusi esineb väga harva. «Kui aga oleme varguse tuvastanud, siis kehtib selle puhul nulltolerants ning töötaja vallandatakse,» kinnitas ettevõtte pressiesindaja Karin Leemet.

Magusatootja ruumides on lubatud tooteid tarbida ning töötajad saavad neid kaasa osta tehasekauplustest.

Talleggi juhatuse esimees Teet Soorm ütles, et ettevõttes on tööl turvajuht, kes varguste vältimise ja avastamisega tegeleb. «Eelmise aasta lõpus avastasime mõned vargused ja nendega seotud olnud töötajad lahkusid ettevõttest,» lausus ta.

Talleggis pole kohapeal toodangut tarbida lubatud ja soodustingimustel ei saa ka midagi kaasa osta. Küll aga on Lool asuvas Comarketis Talleggi toodete letis vahel tooted soodushinnaga müügil.

Prisma peremarketi kommunikatsioonijuht Kadri Lainas ütles, et viimasel ajal on kasvanud nende juhtumite hulk, kus inimesed poes sees midagi ära söövad või joovad.

Taolisi juhtumeid aitab ennetada ja avastada videovalvesüsteem ning mehitatud valve. Näiteks leiti hiljuti ühest Prismast väljapaneku aluste vahelt hüljatud ostukorv, mille sees olevate toodete pakendid olid avatud ja tühjaks söödud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles