Peking käsib kajastada katastroofi positiivselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wenzhou rongiõnnetus.
Wenzhou rongiõnnetus. Foto: SCANPIX

Hiina Kommunistlik partei on astunud võitlusse hiljutise kiirrongiõnnetuse poolt vallandatud kriitikalainega ja kehtestanud meediakeelu – mis omakorda on pannud kihama interneti.

Hiina ajalehed, mis läinud nädalal tsensoritele väljakutse heitsid, olid reede õhtul sunnitud Wenzhou rongiõnnetust kajastavad leheküljed viimasel minutil prügikasti viskama. Partei propagandaosakonnast lähtus karm käsk kajastada katastroofi üksnes «positiivses» valguses.

Õnnetus, mis nõudis vähemalt 40 inimese elu, on päästnud otsekui paisu tagant valla inimeste nördmuse keskvalitsuse peale. Suure küsimärgi alla on sattunud ka selle elu tegelik kvaliteet, mida pakub kaelamurdva kiirusega kasvav majandus.

Avalikkuse viha on võimendanud sõnumid sellest, kui pinnapealselt võimud õnnetuspaigalt ohvreid otsisid, üritades samal ajal matta maha katastroofi põhjuste tõendeid.

Hiina meedia, riigilehed kaasa arvatud, on protestikisa vähemalt osaliselt ka kajastanud, avaldades põhjalikke ja kriitilisi artikleid.

Läinud neljapäeval külastas katastroofikohta peaminister Wen Jiabao, kes tõotas, et uurimine tuleb avalik ja läbipaistev.

Järgmise päeva õhtul käskisid propagandaülemad aga ajalehtedel ja internetiväljaannetel «vaiksemaks võtta».

«Kogu kohalik meedia, kaasa arvatud ajalehed, ajakirjad ja veebiportaalid, peab võtma intsidendi kajastamisel rahulikuma tooni ja seda otsekohe», ütles ametlik teade, mille vihased ajakirjanikud Hiina Twitteri-sarnasesse Weibo mikroblogi üles riputasid.

Sama ruttu, kui nimetatud postitused Weibosse ilmusid, nad sealt ka kustutati.

Toimetajatel «ei ole lubatud avaldada ühtegi kajastust ega kommentaari peale võimude poolt edastatud uudiste ja informatsiooni», seisis valitsuse teates.

Hongkongi Ajakirjanike Liidu andmetel, mis on kutsunud Pekingit üles keeldu tühistama, keelas riiklik uudisagentuur Xinhua tellijatel ühe juba laialisaadetud artikli avaldamise.

Käsk väljastati paar tundi enne eriväljaannete ilmumist, mis pidid tähistama seitsme päeva möödumist katastroofist. Hiina traditsioonide järgi on see kõige tähtsam leinapäev.

Üks radikaalse Beijing Newsi ajakirjanik teatas Weibo vahendusel, et leht pidi viskama välja üheksa lehekülje jagu õnnetust puudutavat materjali.

Laupäevase Beijing Newsi avaleht oli täies mahus pühendatud ilmateatele ja kandis pealkirja «Vihm kestab seitse päeva», mis paljude Weibo kasutajate hinnangul kujutas endast varjatud vihjet rongiõnnetusele.

Southern Metropolis Daily, mis aeg-ajalt tsensoreid proovile panna armastab, trükkis aga valitsuse käsku eirates ära lehekülje pealkirjaga «internetikommentaarid», kus asetas küsimärgi alla viisi, kuidas raudteeministeerium õnnestusele reageerinud on.

21st Century Business Herald, mis pretendeerib uurivale ajakirjandusele, avaldas eile internetis kogumiku 40 õnnetusele pühendatud ajalehe esiküljest.

Veel eile õhtul laekus Weibosse ridamisi vihaseid postitusi – märk sellest, et keeld võib anda tagasilöögi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles