Briti parlament hoiatab Türgi võtmise eest euroliitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp
Türgi lipp Foto: SCANPIX

Türgi liitumine Euroopa Liiduga seaks ohtu bloki välispiiri ja annaks vabama voli organiseeritud kuritegevusele, hoiatab grupp Briti parlamendiliikmeid.

Suurbritannia parlamentääride parteiülese komisjoni uuring väljendab «sügavat muret» selle pärast, et Türgi liikmesus laiendaks ELi piiri selliste riikideni nagu Iraan, Iraak ja Süüria.

Türgi liitumiskõnelused on hetkel sisuliselt külmutatud ja isegi kui nad lõpuks edukaks osutuksid, on Prantsusmaa ja Austria tõotanud sellisel juhul referendumid korraldada, mis tähendaks edasisi viivitusi.

Suurbritannia on traditsiooniliselt olnud vankumatu Türgi liitumise pooldaja. Ülalmainitud uuring on peamiselt mõeldud juhtimaks läbirääkijate ja liikmesriikide tähelepanu ennetavate sammude vajadusele immigratsiooni ja julgeolekut puudutavates küsimustes.

Hoiatus kõlab ajal, mil inimeste mured immigratsiooni pärast on hakanud murendama piirideta liikumise põhimõtet Euroopas. Peamisteks muretsejateks on Prantsusmaa ja Itaalia, mis väidavad, et kui ebaseaduslikud sisserändajad juba kord välispiiri «läbistavad» – ükskõik kui kaugel see punkt ka asuks – võivad nad seejärel vabalt blokki mööda ringi rännata.

Kahe peamuretseja korraldusel koostab Euroopa Komisjon parasjagu ettepanekut Schengeni süsteemi ülevaatamiseks. Üks põhisätteid oleks, et liikmesriikide valitsused saavad õiguse ekstreemsetes olukordades ELi sisepiirid taastada.

Juba praegu kujutab Kreeka-Türgi piir endast ELi piiris märgatavat murekohta, kust Briti parlamendi liikmete sõnutsi üritab iga päev läbi lipsata kuni 350 migranti Afganistanist, Pakistanist, Kesk-Aasiast ja Põhja-Aafrikast.

Nad panevad ette, et ELi seadustega tuleks sätestada efektiivsem koostöö Türgi piirivalvega, edendades õiguskaitseorganite ühistegevust.

Parlamendiliikmed juhivad tähelepanu ka sellele, et Türgi on peamine värav, mille kaudu kriminaalsed rühmitused ebaseaduslikke immigrante ELi toimetavad – milline tegevus olevat saavutanud 2010. aasta lõpuks «kriisitaseme».

Uuringus tuuakse ära Europoli andmed, mille kohaselt Türgi kriminaalsed rühmitused on «olulisel määral haaratud erinevat liiki organiseeritud kriminaalsesse tegevusse»: muuhulgas heroiini, kokaiini ja sünteetiliste narkootikumide toimetamisse Euroopasse.

Lisaks mainitakse tulirelvadega kaubitsemist, rahapesu ja autoriõiguste rikkumisi.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles