Martin Hurt: ka eesti rahvusest inimene võib riigile ohtlik olla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Hurt, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur, Vabadussõja võidusamba projektijuht, kaitseinvesteeringute asekantsler.
Martin Hurt, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur, Vabadussõja võidusamba projektijuht, kaitseinvesteeringute asekantsler. Foto: Peeter Langovits

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teaduri Martin Hurda hinnangul ei tulene julgeolekuoht niivõrd isiku rahvusest ning samavõrra kui välismaalased, võivad ohtlikud olla ka eesti rahvusest kodanikud.

«On raske näha, et võiks tekkida oht riigi julgeolekule üksnes tulenevalt mõne konkreetse isiku rahvusest,» on Hurt välismaalaste suurest osalusest ja maavaldustest tulenevate võimalike ohtude suhtes skeptiline. «Mis vahe on sellel, kas mõne ettevõtte või kinnisasja omanik on eestlane, lätlane, ameeriklane või venelane? Pidagem meeles, et Herman Simm on eesti rahvusest Eesti kodanik.»

Riigi julgeoleku seisukohast on Hurda hinnangul aga siiski oluline, kas riik üldse teab, kes on mõne ettevõtte või kinnisasja omanik. «Kui Eesti suhtes ebasõbralikult meelestatud riigi poliitilise ladviku või luureagentuuri käepikendus üritab Eestis kanda kinnitada, siis peab Eestil olema võimalik antud tegevust takistada, » arvab Hurt.

Ettevõtete välisosalus kui selline majandusse kapitali ja teadmisi, mida Eesti vajab. Seetõttu ei ole jäigad reeglid otstarbekad. Samas on Hurt seisukohal, et Eesti jõustruktuuridele tuleks anda paremad võimalused toimuvat jälgida ja vajadusel tegevust takistada. «Kaupade, teenuste, raha ja inimeste vaba liikumine aga peaks olema rohkem tagatud kui praegu,» rõhutab Hurt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles