Briti valitsus tahab alandada käibemaksu

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi peaminister Gordon Brown.
Ühendkuningriigi peaminister Gordon Brown. Foto: Reuters / Scanpix

Maksude alandamiseks miljardite laenamine on ainus tee vältimaks pikaajalist majanduslangust, on Gordon Brown öelnud.


«Erakordsed ajad nõuavad erakordseid tegusid,» ütles Ühendkuningriigi peaminister Gordon Brown paljastades leiboristide majanduspoliitika põhijooni, kirjutas BBC.

Ilmselt plaanitakse alandada käibemaksu praeguselt tasemelt 17,5 protsenti 15 protsendini. Osaliselt katab nii kahanevaid riigi tulusid uus 45-protsendiline maks tuludelt, mis ületavad 150 000 naelsterlingit (ligi 3 miljonit Eesti krooni).

Käibemaksu langetamisega ELis lubatud madalaimale tasemele püütakse tarbijaid uuesti ostma meelitada ning tõrjuda deflatsiooni.

Konservatiivid hoiatavad, et selline plaan ei pruugi töötada ning see tekitab tulevikus uusi maksuprobleeme. David Cameron ütles, et tegelik probleem on hiiglaslik valitsuse võlg, mis säärase tegutsemise korral üksnes kasvab. «Nad võivad rääkida maksude alandamisest, aga kõik teavad, et nad viskavad meile praegu raha, et see hiljem tagasi võtta, see on võlg ja tuleb varem või hiljem tagasi maksta,» ütles opositsiooniliider Cameron.

Brown rõhutas, et tegutseda tuleb kohe. Tema sõnul on 20 aastat domineerinud majanduslike dogmade aeg läbi, sest inflatsiooni asemel on uueks ohuks majandusele saanud hoopis deflatsioon, ehk üldine hindade langus ja raha ostujõu kasv.

Brown ütles, et tema juhitav valitsus ei taha korrata varasemate valitsuste vigu. «Suutmatus tegutseda majanduslanguse alguses on langust pikendanud ja sügavamaks muutnud,» ütles Brown vigade iseloomustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles