Kinnisvaratehingu keskmine hind mullu langes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majad Tallinna vanalinnas
Majad Tallinna vanalinnas Foto: Kristjan Teedema

Kuigi kinnisvaramaaklerid kinnitavad, et kaubaks läheb varasemast kallim ja kvaliteetsem kinnisvara, siis Eesti statistika aastaraamatu andmetel langes tehingu väärtus eelmisel aastal 2009. aastaga võrreldes kümnendiku võrra.

Kinnisvara ostu-müügi tehingu keskmine väärtus oli mullu 38 857 eurot, ehk kümnendiku võrra väiksem kui 2009. aastal ja poole väiksem kui kinnisvaratehingute kõrgajal 2006. aastal.

2010. aastal kasvas tehingute arv 2009. aastaga võrreldes 18 protsenti. Kinnisvara ostu-müügi huvi kasv oli ühtlane kogu Eestis. Suurimat mõju tehingute arvu kasvule avaldas korteriomanditehingute arvu suurenemine ligi 3000 tehingu ehk viiendiku võrra. Võrreldes 2006. aastaga vähenes hoonestatud kinnisasjade ja korterite ostu-müügitehingute arv üle poole.

Ostu-müügitehingute koguväärtus kasvas aastaga 6 protsenti. Tehingute koguväärtuse kasv andis lootust, et kriisi põhi on saavutatud.

Mare Kusma ja Vilma Mere sõnul võib aga kinnisvaraturu elavnemist siiski seostada pigem eurole üleminekuga 2011. aasta alguses kui majandusolukorra paranemisega. Viimasel kahel aastal pidurdas kinnisvaraturu arengut majanduslik ja sotsiaalne ebastabiilsus – suur tööpuudus, elu kallinemine, madalad palgad ja ebakindlus tuleviku suhtes
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles