Itaalia rahandusminister «astus tagasi»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti.
Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti. Foto: SCANPIX

Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti pööras eilsel pressikonverentsil naljaks kuuldused oma peatsest tagasiastumisest.


Tremontilt nõutakse üha häälekamalt selgitusi sidemete kohta endise nõuniku ja grupi ärimeestega, keda kahtlustatakse riigihankeid ja ametnike ametissemääramisi puudutavas korruptsioonis.

Analüütikud näevad Tremonti ranget joont riigirahanduses ja juulis parlamendist läbi tüüritud kasinuseelarvet kui peamist faktorit, mis võlakoorma all ägavat Itaaliat seni Kreeka kriisi mõjude eest kaitseb.

Kuna valitsuskaaslased Tremonti poliitikat aga jõuliselt kritiseerivad, millele lisandub ka korruptsioonikahtluste surve, on investorite närvid pingul: 10-aastaste Itaalia riigivõlakirjade tootlused on lennutatud tagasi euroajastu rekordkõrguste lähedusse ehk tasemele, mis pikemas perspektiivis pole jätkusuutlik.

Visates nalja rahvusvahelistel turgudel kõlavate kuulujuttude aadressil tema võimalikust lahkumisest alustas Tremonti pressikonverentsi järgmiste sõnadega: «Ma astusin tagasi... üürniku ametist.»

Minister viitas oma kolm nädalat tagasi tehtud avaldusele, milles teatas, et loobub parlamendiliikme Marco Milanese poolt talle «pakutud» Rooma luksuskorteri kasutusest.

Milanese, kes taandus juunis Tremonti kauaaegse poliitnõuniku rollist, on korruptsioonikahtluste tõttu uurimise all.

Prokurörid taotlevad luba Milaneset arreteerida ja on palunud parlamendil võtta temalt puutumatus.

Milanese, kelle priiskav elustiil ja kirg kiirete autode vastu on pälvinud meedia jäägitu tähelepanu, eitab prokuröride süüdistusi, nagu oleks ta lekitanud ametisaladusi ja osutanud teeneid riigihankeid himustanud ärimeestele.

Tremonti poolt 7. juulil välja saadetud ähmase sõnastusega pressiteatest lugesid paljud välja sõnumi, et ta elas Milanese poolt renditud korteris tasuta.

Milanese ütles aga sel nädalal parlamendikomisjoni ees, et Tremonti – endine maksuseaduse ekspert ja eetikalektor – maksis talle iga nädal sularahas 1000 eurot.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles