Briti valitsus loodab, et olümpia toob õnne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiarõngad.
Olümpiarõngad. Foto: SCANPIX

Suurbritannia valitsus kinnitab, et edukate Londoni olümpiamängudega saab ühele poole ka praegune kasinusest ja kärbetest kantud meeleolu.


Kuna paar nädalat enne mänge tähistatakse ühtlasi kuninganna Elizabethi teemantjuubelit, mis toob kaasa ekstra riigipüha, arvestab administratsioon sellega, et tuleva aasta suvi tõstab brittide tuju – täpselt vahevalimiste ajaks.

Selleks on valitsusel loomulikult vaja, et mängud kulgeksid suuremate äpardusteta ja et võõrustajate medalisaak kujuneks kopsakaks.

Konservatiivide olümpiaootused on suured.

Spordiminister Hugh Robertson ütles Financial Timesile, et suurejoonelised rahvuspeod tasuvad end ära, kuna «viivad inimeste mõtted eemale» teiste teemade juurest.

Samuti peaks Briti majandusele antud «ravimid» tulevaks kevadeks juba mõjuma.

Robertson ennustab: «Sellest kujuneb peatükk meie taastumise loos. Hetk, mil majandus tuurid üles võtab.»

Sellega ei taha minister öelda, et valulik kärpekava olümpiaga ühele poole saaks. Rikaste perede lastetoetuste kärped, rongipiletite hinna järsk kasv ja pensioniea tõus – kõik see tabab rahvast «mängudejärgselt».

Kuigi meediatähelepanu asetab Suurbritannia «kogu maailma tähelepanu keskmesse» – nagu ütles üks tooride parlamendiesindaja – võib tükikesi poliitilisest kapitalist ka kaotsi minna.

Näiteks siis, kui Londoni ühistransport kinni kiilub – sest inimesed ei pruugi ju kuulata valitsuse sõna ja teha oma tööd kodust.

Kõhedust tekitav võimalus, et medalisaak ei tule nii hea kui Pekingis (medalite arvu poolest 4. koht).

Turvariskidest rääkimata.

Üldiselt on koalitsioon aga seda meelt, et olümpia tuleb tore ning annab teretulnud positiivse tõuke Briti ettevõtlusele ja turismile.

Avalikku huvi mängude vastu veel eriti tunda pole, kuigi nõudlust piletite järele on.

Hijutise Populusi arvamusküsitluse valguses on 61 protsenti rahvast siiski seisukohal, et selle rahaga oleks võinud midagi targemat teha.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles