Shell: odava nafta ja gaasi ajastu on läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shelli logo bensiinijaamas
Shelli logo bensiinijaamas Foto: SCANPIX

Euroopa suurima naftafirma Royal Dutch Shelli pealiku sõnutsi on odava nafta ja gaasi aeg ümber saanud, kuna maailm on sisenemas ajastusse, mil ressursid on «komplekssemad» ning nõuavad rohkem raha ja investeeringuid.


Peter Voseri sõnutsi on pikemas perspektiivis trendiks kõrgemad kulud.

«Mida aeg edasi, seda selgemaks saab tõsiasi, et nafta- ja gaasihindu, ehk energiahindu tuleb tõsta,» ütles Voser.

Voseri sõnade taustaks on eile avaldatud Shelli teise kvartali kasum: 8 miljardit dollarit, mis teeb eelmise aastaga võrreldes 77 protsenti enam.

Kasumit on kasvatanud üle 110 dollari barrelist kõrguvad naftahinnad, oma osa andsid ka Kanadas ja Kataris käivitunud uued projektid.

Analüütikute hinnangul võib Shelli tugev sularahavoog – 10 miljardit dollarit teises kvartalis – tähendada seda, et firma tõstab dividende või ostab tulevikus aktsiaid tagasi.

Shell on teinud jõulisi investeeringuid uutesse projektidesse. Ajavahemikus 2011-2014 peaks netoinvesteeringute summaks kujunema vähemalt 100 miljardit dollarit.

Firma on teinud tugeva alguse Kanada naftaliivadel, kus toodab algatuseks 100 000 barrelit naftat päevas. Tootmismaht kasvab järk-järgult kuni aasta lõpuni.

Kataris alustatud veeldatud maagaasi tootmine on saavutanud täisvõimsuse 7,8 miljonit tonni aastas.

Voseri sõnutsi on Shell andnud tänavu rohelise tule üheksale uuele projektile.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles