Ines Kuusik: Soomest toidukottidega koju

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ines Kuusik.
Ines Kuusik. Foto: Priit Simson

Tihti Soomes käiva inimesena olen viimasel ajal hakanud märkama, et peale riiete tasub kohati ka mõningaid toidukaupu pigem Soomest kui Eestist osta.

Sama teevad ka mitmed teised eestlased, kel õhtul laevaga koju tulles toidukotid näpus. Ka suhkrut toovad mitmed hinnateadlikud inimesed kilode kaupa mujalt, kuna Eestis on selle hind Euroopa kallimaid (maailmaturuhinna ja ärikultuuri eripärade tõttu, väidetavalt).

Ehkki mul ei oleks kahju hea Eesti toidu eest õiglast hinda maksta, jääb ikkagi arusaamatuks, miks ja kelle huvides peaksid ükskõik millised Eesti toidukaubad olema kallimad kui Soomes.

Näiteks igasugune tööjõukulu peaks siin olema ju kordades madalam? Kui hinnatõusu maailmaturu hindadega põhjendada, siis tekib küsimus, kuidas need soomlased end selle vastu ikka nii palju paremini kaitsta oskavad?

Kui riideid on natukenegi reisivad eestlased juba ammu harjunud pigem välismaalt tooma, siis toidukaupade puhul see ju nii kerge ei ole. Igatahes tahaks väga loota, et asjad, mis Eestis on mitu korda kallimad, oleksid ka kordades paremad.

Ostude tegemine välismaal võiks ikka jääda pigem tarbimisvalikuid rikastavaks meelelahutuseks kui hädavajaduseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles