Uuring: jõukate riikide elanikud on depressiivsemad

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon. Pilt on illustratiivne.
Depressioon. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Jõukates riikides on pikemaajalist depressiooni kogenud 15 protsenti, kuid madala sissetulekute tasemega riikides vaid 11 protsenti elanikest, näitab sel nädalal avaldatud uuring.


Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) rahastatud uuringu käigus intervjueeriti 18 riigis 89 000 inimest, vahendavad välisagentuurid.

Ilmnes, et nende riikide seas on depressioon kõige levinum Prantsusmaal. Seal on 21,0 protsendil inimestel olnud elu jooksul pikemaajaline depressioon. Prantsusmaale järgnes USA 19,2 protsendiga.

Depressiooni laiem levik jõukates riikides võib peegeldada erinevusi sotsiaalsetes ootustes heale elule, ütles üks uuringu kaasautoritest Ronald Kessler. «USA [elanike] ootused ei tea piire ja inimesed teistes riikides on õnnelikud ainuüksi selle üle, et neil on toit laual,» tõi ta näite.

Uurijad võitsid arvesse nii kliinilise depressiooni, mis on põhjustatud bioloogilistest muutustest, kui ka leebemad depressiooni vormid, mis võivad tuleneda ajutistest väliskeskkonna teguritest. Ilmselt põhjustab depressiooni laialdasemat levikut Prantsusmaal ja USAs just selle leebem vorm, ütles Kessler.

Samas tuleb ka arvestada, et osas riikides võib depressioon näida vähem levinud, sest inimesed ühiskonnas valitseva hoiaku tõttu häbenevad seda tunnistada. Viimane asjaolu võib olla põhjus, miks sellises jõukas riigis nagu Jaapan tunnistas vaid 6,6 protsenti vastanutest, et on elu jooksul kogenud pikemaajalist depressiooni.

Kõige madalam oli pikemaajalist depressiooni kogenute osatähtsus Hiinas - 6,5 protsenti. Alla 10 protsendi oli depressiooni all kannatanute osatähtsus ka Saksamal, Itaalias, Indias, Mehhikos ning Lõuna-Aafrika Vabariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles