KredEx jättis rahuldamata kolmandiku käendustaotlustest

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kredex.
Kredex. Foto: Raigo Pajula.

Käesoleva aasta kuue esimese kuuga on KredEx käendanud 231 ettevõtte finantskohustusi 27 miljoni euro väärtuses, taotlusi esitati krediidi ja ekspordi garanteerimise sihtasutusele 354.

KredExi käendusel said ettevõtted pankadest laenu kokku 53 miljoni euro ulatuses. Võrreldes möödunud aasta sama perioodiga on väljastatud käenduste rahaline maht vähenenud 14 protsenti ning käenduse toel kaasatud finantseerimise summa neli protsenti. Samas on 14 protsendi võrra kasvanud toetatud ettevõtete ning kümne protsendi võrra pankade poolt KredExile esitatud käendustaotluste arv.

Üle kolmandiku taotluste rahuldamata jätmisel nägi KredExi ettevõtlus- ja ekspordidivisjoni juht Lehar Kütt kolme peamist põhjust. «Ettevõtte prognoositavad rahavood, mis pole tihti kohustuste teenindamiseks piisavad, ettevõtete senine halb maksepraktika ning alustavate ettevõtjate puhul vajalike teadmiste ja kogemuste puudumine,» loetles Kütt põhjuseid.

Valdkonniti kasutasid KredExi käendust kõige enam ehitus-, metalli-, tekstiili-, toiduaine- ja puidutööstusettevõtted.

«Märkimisväärne on, et KredExi portfellis on oluliselt kasvanud pangagarantiide osakaal, mis viitab eelkõige ehitussektori elavnemisele. Samuti on ka teistes sektorites senisest enam suuremaid projekte, mille puhul soovitakse riske maandada pangagarantiide kasutamisega,» märkis Kütt. «Oluliselt on kasvanud ehitusettevõtete aktiivsus välisturgudel. Tänu majanduskriisi õppetundidele pööravad ekspordile varasemast suuremat tähelepanu ka teiste valdkondade ettevõtjad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles