Rahe: PIIGSi peab eraldi vaatama

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Swedbank Investeerimisfondide fondijuhi Katrin Rahe sõnul on PIIGS riigid silmitsi fundamentaalselt erinevate probleemidega ja seetõttu tuleb neid ka investeerimisotsuste tegemisel või tegematajätmisel eraldi vaadelda.

«Praegustes oludes tuleb pidevalt jälgida uudisvooge, sest need toovad iga päev väga olulist infot juurde. Samas on kaks suhteliselt lihtsat aspekti, mis aitavad investoritel n-ö esmast turuvaadet kiirelt saada. Kõigepealt nimetatud viie riigi lühi- ja pikaajaliste võlakirjade intressitasemed,» rääkis Rahe.

Kui euroalas üldiselt valitseb intressimäärade puhul tavapärane seis (normaalne tulukõver), kus pikemaajalise rahapaigutuse eest ootavad investorid ajapreemiat – st 10-aastase võlakirja intress on kõrgem kui kaheaastase oma, siis näiteks Iirimaa puhul ei tohi Rahe sõnul intressimäärasid vaadates kindlasti teha järeldust, et kümneks aastaks ollakse nõus oma raha investeerima madalama aastase intressimääraga kui kaheks aastaks.

«Pikema tähtajaga intressid on madalamad hoopis seetõttu, et riigi lähiaja probleemid on sedavõrd suured, et kogu võlakirjaturu tegevus toimubki ainult lühemates tähtaegades. Sama fenomen toimib ka Kreeka ja Portugali puhul.»

Teine aspekt, mida on lihtne jälgida, on euro kurss. «Kui USAst olulisi uudiseid ei ole lisandunud, on EUR/USD kurss viimasel ajal väga ilmekalt peegeldanud investorite ajas muutuvat arvamust eurotsooni tervisest. Kui turud näevad euroala probleemide tõsinemist, siis surub euroga seotud varade müügisurve madalamale tasemele ka euro väärtuse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles