Maxima Piritale – naabrite vastuseis põrkub tuhandete kohalike poolehoiuga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merivälja tee, Mähe tee ja Puki tänava vahelisele alale plaanib Maxima poekett rajada Maxima XX poe. Pildil vaidlusalusel krundil Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid (vasakul), Pirita Linnaosavanem Tiit Terik ning kohalik elanik Natalja Dubinskaja koos tütre Kristina Bulgakovaga.
pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES
Merivälja tee, Mähe tee ja Puki tänava vahelisele alale plaanib Maxima poekett rajada Maxima XX poe. Pildil vaidlusalusel krundil Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid (vasakul), Pirita Linnaosavanem Tiit Terik ning kohalik elanik Natalja Dubinskaja koos tütre Kristina Bulgakovaga. pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kemplus suure Maxima poe ehitamiseks Piritale Merivälja tee äärde taandub sellele, kas peale jäävad kümmekonna lähedusse elamise soetanud pere või tuhan­dete Pirita, Merivälja ja Viimsi elanike huvid.

Kui Maxima ja Pirita linnaosavalitsuse esindajatega Merivälja ja Mähe tee nurgale, sinna, kus tulevasest ehitusplatsist annavad aimu mahavõetud puud, kohale jõuame ja juttu alustame, on peagi kohal ka sõnakas vene keelt kõnelev daam koos oma tütre ja selle koerakesega. Nad sekkuvad meie vestlusse üsna aktiivselt, et mitte öelda agressiivselt.

Kardavad kaubaautode müra Puki teel, mis linna tavaelanikele erateena kiivalt suletud, privaatsust nautiv Natalja Dubinskaja ütleb, et tegu on puhkepiirkonna ja rannaalaga, kuhu supermarket kuidagi ei sobi. Väikese hotelli ja restorani vastu tal enda sõnul midagi ei oleks.

Naine kummutab levima hakanud arvamuse, et naabruses elavad inimesed on Maxima vastu, aga näiteks Stockmanni kaubamaja oleks neile vastuvõetav. «Me ei taha siia ühtegi poodi, sest see toob kaasa kaubaautode müra ja prügikastid,» kinnitab ta.

Sama meelt on ka Dubinskaja tütar Kristina Bulgakova, kes parasjagu ema juures puhkab. Nad leiavad, et Maxima on krundil puid maha võttes juba rikkunud seadust ja ka liivapinnasele ehitamine on kahtlane.

Pirita seltsi esimees Lea Nilson vastab e-kirjaga, et Maxima ostis Mähe tänava nurgale jääva krundi eraisikult, kes ei saanud anda lubadusi, et sinna võib ehitada tohutut kaubanduskeskust.

«Seega ei saanud Maximal olla mingeid suuremaid ootusi, kui vaid äkki mõni linnaametnik seda ootust ei tõstnud,» seisab vastuses.

Nilsoni hinnangul muudab sellise suure kaubandushoone rajamine koha iseloomu ja struktuuri, mõjutades elanike elutingimusi oluliselt negatiivses suunas. Veelgi enam: see seadvat ohtu koguni Pirita rannametsa ja ranna.

Pirital vaid üks suur pood

Kuid kuulame ära ka need, keda tundub rohkem olevat. Merivälja põliselanik Toivo Oja leiab, et ka uute eramute omanikud on ehitama asudes ühel või teisel moel vanade elanike rahu ja õigusi rikkunud, eriti kui nad on oma tee otsa tõkkepuu paigaldanud ja sealt läbipääsu keelanud.

Oja ütleb, et on Saaremaal suvekodus käies alati ka sealsest Maximast kaupa kaasa ostnud. Tema hinnangul on tegu laia ja teistest erineva kaubavalikuga poega, kust saab kõike: toiduainetest autotarvikute ja elektroonikani välja.

Seal on tema sõnul nii odavaid kui ka kõrgema hinnaklassi kaupu. «Pirital igal juhul praegu sellist poodi pole, ja mis Selverisse puutub, siis seal on ju tipptunnil hullumaja,» lausub mees.

Ettevõtjana tegutsev Oja ütleb, et kui temal oleks valida, kas lähikonda tuleb hotell või pood, siis tema valiks kindlalt viimase: «See ju lõpetab õhtul tegevuse, aga hotellis käib möll ööpäev läbi.»

Pärnamäel elav pedagoog Piret Kalmus ütleb, et oleks väga tore, kui tema koduteele üks korralik pood juurde tekiks, sest ainus suur pood, milleks on Selver, ei rahulda piirkonna elanike vajadusi juba ammu. Tema sõnul on seal väga kitsas nii sees kui ka parkimisplatsil ning ka kaubad kipuvad kallid olema. Kohalikud väikesed poed tõstavad aga suure nõudluse tõttu hindu oma suva järgi.

«Tahaks ka pisut teistsugust valikut, mida, nii palju kui mina tean, Maxima pakubki,» ütles Kalmus ja lisas, et vaja oleks just kahe või kolme X-ga kauplust.

Pirita linnaosa vanem Tiit Terik ütleb, et nii halduskogu eelmine kui ka praegune koosseis on mõtte rajada Merivälja tee ääres olevale ainsale vabale maatükile kauplus igati heaks kiitnud. Kui vahepeal lubas kinnistu omanik sinna hotelli ehitada, nagu näeb ette ka praegu kehtiv detailplaneering, siis seda linnaosa juhid heaks ei kiitnud. Sest poodi oleks elanikele rohkem vaja.

«Erinevatel kohtumistel, tänaval jalutades ja ka kirja teel on paljud inimesed minu käest küsinud, millal see pood ükskord tuleb,» lausub Terik.

Ta lisab, et projekteeritavat kaht X-i kandvat Maxima poodi ei saa kuidagi võrrelda mõne varasema, vanasse hoonesse rajatud väikese poega. «Olen näinud joonist ja võin kinnitada, et hoone sobiks oma tagasihoidliku välimusega ümbruskonda hästi,» sõnab linnaosa vanem.

Maxima otsib kompromissi

Terik lubab detailplaneeringu arutelu käigus ära kuulata kõik vastuväited ja neid võimalusel arvestada. «Nemad on ju ka meie valijad – me ei saa nende huve eirata,» lubab ta ja lisab, et samas tuleb lähtuda sellest, mis enamikule piirkonna elanikele parem on.

Linnaosavanema sõnul ei saa kõigile kunagi meeldida ja on neidki, kes sõdivad näiteks bussipeatuse vastu oma maja lähedal. Linnaosalt oodatakse aga ka infrastruktuuri rajamist.

Kaupluse rajamise vastu oli 2008. aastal kogutud 20 allkirja, samas oli näiteks Ecolandi poe toetuseks kogutud allkirju 300 ja pole teada, kuidas Maxima puhul jõudude vahekord kujuneks. Kui Piritale liita Viimsi elanikud, saame üle 30 000 inimese, keda ei suuda üks Selver ja mõned väikesed poed ära teenindada.

Vastu on krundi piirinaabrid, kelle aknast uus pood paistma hakkaks, kuid ka neid on tänaseks juba vähem, sest Maxima on lähima ridaelamu praktiliselt tühjaks ostnud.
Maxima on valmis omalt poolt tegema kõik, et elanikega kompromiss saavutada.

Nad lubavad rajada rohelise müüri eramute piirkonna ja poeala vahele, jätma alles osa puid kas või hoone sisemusse ja tulema ka muus osas vastu. Kaubaautode liiklus toimuks Merivälja tee poolt ning ei hakkaks Puki ja Andrekse tee elanikke häirima.

Maxima kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid teab rääkida, et detailplaneeringud ei lähe kusagil kergelt ja alati on keegi vastu. Tema sõnul tuleks aga lähtuda laiema üldsuse huvidest.

Mis Maximasse puutub, siis on Tallinna korralikku suurt kauplust vaja ja praegune maatükk, mis kalli raha eest ostetud, sobib selleks tema hinnangul suurepäraselt. Mujal Tallinnas selleks vaba maad ei leidugi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles