Majandusteadlane: võlgade maksmata jätmine oleks USA-le kohutav

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja.
Valge Maja. Foto: SCANPIX

USAs käib poliitiline kemplus riigi 14,3 triljoni dollarilise võlapiiri tõstmise üle ning kui Valge Maja ja Kongress tulevaks teisipäevaks kokkuleppele ei jõua, ei suuda valitsus esmakordselt USA ajaloos enam arveid maksta.

«Võlakohustuste täitmata jätmine oleks kohutav – see paneks turge ümberhindama USA väärtpaberitesse investeerimist ning USA rahandusministeeriumil läheks raha laenamine pikaks ajaks kallimaks,» vahendab ERR Uudised Ameerika Ettevõtluse Instituudi majandusteadlase Vincent Reinharti seisukohta.

Raha laenamine kallineks seetõttu, et esmakordselt ajaloos langeks USA krediidireiting.

USA võlapiiri tõstmine, mida Kongress tavapäraselt igal aastal suurema kärata teeb, on poliitilise kemplemise keskmes vabariiklaste ja demokraatide erinevate nägemuste tõttu, millistes valdkondades riigi kulutusi kärpida.

Lisaks ei soostu vabariiklased presidendi seisukohaga, et riigile lisatulude teenimiseks tuleks tõsta rikkamate ameeriklaste ja firmade makse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles