Siseministeerium tahab lihtsustada arvutite jälitamist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad.
Käerauad. Foto: Toomas Huik

Siseministeerium soovib uurimisorganite jaoks lihtsustada arvutite IP-aadresside väljaselgitamist, mis peaks hõlbustama üksiküritajatest kurjategijate peatamist, kes tihti annavad oma kavatsuste kohta just internetis vihjeid.

Praegu on Eesti õiguskaitseorganeil üsna keerukas arvuti IP-aadressi tuvastada – kõigepealt peab päringu tegemiseks olema alus ehk alustatud menetlus, vahendab ERR Uudised.

«Kui meil tavaline aadress on võimalik tuvastada ilma igasuguse menetlustoiminguta, siis tänapäeva e-maailmas peaks ka arvuti IP-aadress olema tuvastatav ilma menetlustoiminguta, sest see säästab oluliselt aega, kui toime pannakse kuritegu, ja kergendab selle ennetamist,» rääkis siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort.

Siseministeerium kavatseb Koorti sõnul taotleda IP-aadresside tuvastamise lihtsamaks muutmist ning algatada see protsess sügisel.

«Ma arvan, et vastavatel ametkondadel võiks olla kindlasti lihtsam IP-aadress tuvastada, kui neil on kahtlused, et mõne IP-aadressi kasutaja võib olla ohtlik kas iseendale või teistele inimestele,» kommenteeris julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross ja lisas, et see ei  tähenda seda, et peaks tingimata totaalselt jälgima kõike, mida inimesed internetis teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles