Soome osa Kreeka abipaketis on vähemalt 1,4 miljardit

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahavood
Rahavood Foto: SCANPIX

Soome rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt on riigi osa Kreeka teises abipaketis vähemalt 1,4 miljardit eurot. Eesti osaluse suurust aga ei saa meie rahandusministeeriumi sõnul veel öelda.


Soome rahandusministeerium avalikustas riigi osaluse minimaalse suuruse reedel, peaaegu kohe pärast seda, kui ELi riigi- ja valitsusjuhid olid abipaketis kokku leppinud, vahendab Newsroom Finland.

Avaliku sektori laenude kogumaht abipaketis on hinnanguliselt 109 miljardit eurot, millele lisandub erasektori panus. Vähemalt osa avaliku sektori panusest tuleb Euroopa Finantsstabiilsuse Fondist (EFSF). Eesti toetab Kreekat EFSFi kaudu garantiiga. Selle suurus on 0,28 protsenti EFSFi antud laenude mahust.

«Eesti pole veel liitunud EFSFiga ja me ei soovi spekuleerida vastamisel,» selgitas Katrin Reimann rahandusministeeriumi avalike suhete osakonnast, miks Eesti rahandusministeerium riigi osaluse suuruse kohta mingeid absoluutnumbreid ei avalda, samas kui Soome ministeerium seda teeb.

Eesti osaluse kokku arvutamisel on mitu muutujat nagu näiteks euroala ja IMFi vaheline suhe abipaketis ning kahepoolsete laenude ja EFSFi osa vaheline jagunemine, ütles Reimann. Nende muutujate üle käivad veel läbirääkimised.

Kuid samad muutujad mõjutavad ka Soome osaluse suurust, sellest hoolimata suutis põhjanaabrite rahandusministeerium öelda välja minimaalse osaluse suuruse.

Viimase väite peale ütles Reimann, et Eesti osaluse suurus võib muutuda ka sõltuvalt sellest, millal me EFSFiga ühineme. Samas on teada, et Eesti peaks EFSFiga liituma järgmiseks aastaks.

Riigikogu hakkab Eesti ühinemist EFSFiga arutama septembris. Selleks ajaks on rahandusministeeriumil olemas täpsemad andmed Eesti osalusest Kreeka abipaketis, kinnitas Reimann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles