Godmanis: Läti ei vaja laenumiljardeid

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti valitsusjuht Ivars Godmanis.
Läti valitsusjuht Ivars Godmanis. Foto: Reuters/ScanPix

Läti peaminister Ivars Godmanis ütles Balti riikide peaministrite ühisel pressikonverentsil, et Läti ei vaja IMFilt ja Euroopa Liidult miljardite eurode suurust laenu, ning otsib vaid toetust oma reservidele.


«Võtsime neljapäeval vastu riigieelarve, mille defitsiidi määr on 1,5 protsenti SKTst ja mis arvestab järgmisel aastal 1-protsendise majanduslangusega,» ütles Godmanis.

Godmanise sõnul on tema valitsus juba kolm korda eelarvet kärpinud ja ilmselt kärbitakse veebruaris seda veel kord, sest Läti tahab säilitada eelarvedefitsiidi mahus 1,5 protsenti SKTst, mis oleks poole väiksem Maastrichti kriteeriumitega ette nähtud kolmest protsendist.

Oht latile

Godmanise sõnul ei ole hoolimata lainetena levivatest kuulujuttudest ohtu, et Läti latt devalveeritaks, sest riigipangal on piisavalt reserve. Godmanis ütles, et kuulujutud on saanud hoogu, sest Läti riik võttis üle riigi suuruselt teise Parex panga. 

Olukord Parexis on Godmanise sõnul aga stabiliseerumas, sest peamiselt väljastpoolt Lätit tulnud hoiuste pangast väljaviimise laine on kokku kuivanud.

Godmanis nentis, et Parex on riigiga võrreldes suur ettevõte: panga bilansimaht moodustab 20 protsenti riigi SKTst ehk 40 protsenti aastaeelarvest.

Samas pole riigil kohustust sel aastal maksta tagasi riigivõlga, mis aitab samuti majandust stabiliseerida, leidis Godmanis.

Eile volitas Läti valitsus rahandusminister Atis Slakterist alustama läbirääkimisi Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) toetuse otsimiseks riigi majanduse stabiliseerimiseks.

Peaminister Ivars Godmanis ei avalikustanud eile Läti soovitava summa suurust. «See oleneb läbirääkimiste tulemustest,» märkis ta.

Ajalehe Diena teatel ei tohiks seda võtta kui Läti ametlikku pöördumist finantsabi saamiseks IMFi ja Euroopa Komisjoni poole, nagu seda on teinud näiteks Ukraina, Ungari ja Serbia.

Puudu miljard

Valitus ei otsi abi mitte seetõttu, et olukord Lätis on nii kriitiline. Pigem uuritakse IMFilt ja Euroopa Komisjonilt laenu saamise võimalusi juhuks, kui majandussituatsioon Lätis ja kogu maailmas veelgi halveneb.

Majanduseksperdid on spekuleerinud, et Läti vajab siiski abi riigieelarve puudujäägi ja Parex panga kohustuste katteks ning prognoosinud vajatava abi suuruseks enam kui miljard eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles