Kaja Koovit: Nokia investorid otsivad lohutust

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Postimehe majandustoimetuse juhataja Kaja Koovit.
Pildil Postimehe majandustoimetuse juhataja Kaja Koovit. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Veel kümme aastat tagasi kukkus Nokia aktsia  üliheade tulemuste peale. Pelgalt seetõttu, et turg oli oodanud veel paremaid tulemusi. Nüüd on olukord muutunud ja ettevõttesse raha paigutanute rõõmustamiseks piisab, kui tulemused on küll suhteliselt kehvad, kuid mitte nii hullud, kui kardeti.


Mais hoiatas Nokia, et ei pruugi teiseks kvartaliks seatud eesmärke saavutada, nii olidki investorite ootused enne eilset väga madalad. Niimoodi ei ole positiivset üllatust teha raske, kuid vaevalt see mitu korda õnnestub ning edaspidi tuleb Stephen Elopil midagi uut välja mõelda.

Soovitavalt tuleks turule tuua mõni müügihitiks kujunev toode. Elop lubab mobiiliüksuse kolmandas kvartalis kasumis hoida. Viimase kolme kuuga kahanes mobiiltelefonide müük aastatagusega võrreldes viiendiku.

Nokia on lubanud kulusid märkimisväärselt vähendada ning tugevnevas konkurentsis ellujäämiseks on suured lootused pandud Windows Phone’i telefonile. Senini ei ole põhjanaabrite majanduse vähemalt kunagisel lipulaeval õnnestunud Apple’i iPhone’ile konkurentsi pakkuda suutva nutitelefoniga lagedale tulla.

Windows Phone peaks jõuluvanale sobival ajal müügilettidele jõudma. Kuigi kaubamärgil on oma jõud, tuleb firmal investorite veenmiseks ka oma elujõudu tõestada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles