Kas julged oma mugavustsoonis elada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sageli kuuled sa igalt poolt manitsust: „Tule oma mugavustsoonist välja, riski, proovi!“ Mina julgen paljudele inimestele vastupidist soovitada: „Julge elada oma mugavustsoonis!“

Me elamegi enamiku eluajast oma mugavustsoonist väljas. Kui küsin kelleltki, kuidas läheb, siis vastavad inimesed peaaegu eranditult, et kiire on. See on ebaloomulik. Looduslik valik toimub nii, et just need, kes on oma mugavustsoonist väljas, süüakse ära.

Mugavustsoon tuleb muidugi ümber defineerida. See ei saa tähendada vaimset ega kehalist laiskust. Mugavustsoon võib pigem sarnaneda sellele, mida Mihály Csíkszentmihályi nimetab flow’ks. See tähendab, et inimene on kõrgelt motiveeritud – ta tahab teha seda, mida ta teeb. Ta ei tunne igavust, ta tunneb, et tema oskused  ja talle esitatud nõudmised on vastavuses. Selline inimene väljendab tavaliselt, et aeg kulgeb nii, et ei saa arugi….

Csíkszentmihályi täheldas, et inimene on kõige suutlikum siis, kui ta on omaflow tsoonis. Nõuab julgust mugavusstoonis elada ja ise oma edu defineerida.

Nagu ütles Bob Dylan:  „A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do.“ („Inimene on õnnelik, kui ta tõuseb hommikul voodist ja läheb õhtul voodisse ning teeb vahepeal seda, mida ta tahab teha“)

www.ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles