Riik tahab omandireformi lõpetada järgmise aasta lõpuks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Valitsus andis täna heakskiidu korralduse eelnõule, mille kohaselt eraldatakse rahandusministeeriumile 200 000 eurot maavalitsuste ning kohalike omavalitsuse üksuste omandi- ja maareformist tulenevate ülesannete täitmiseks.


«See raha on ette nähtud administratiivse võimekust tõstmiseks,» rääkis rahandusminister Jürgen Ligi valitsuse pressikonverentsil. «Tahame lõpetada vara tagastamise-kompenseerimise tuleva aasta lõpuks. See protsess on lõpuosas hästi kõvasti takerdunud, tahame talle hoogu juurde anda.» Ministri sõnul on lõpetamata üle 1600 vara tagastamise-kompenseerimise toimiku.

Eraldatav 200 000 eurot tuleb valitsuse omandireformi reservfondist, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

2010. aastal võeti omandireformi valdkonnas vastu rida õigusaktide muudatusi eesmärgiga kiirendada restitutsioonimenetluste lõpuleviimist. Likvideeriti õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise ja kompenseerimise linnakomisjonid ja anti nende järelejäänud ülesanded üle vastavatele maakonnakomisjonidele. Samuti kõrvaldati vara tagastamise nõudeõiguse pärimist takistanud erinormid, viies selle valdkonna regulatsiooni vastavusse pärimisseaduse ja rahvusvahelise eraõiguse seadusega. Ka võeti kasutusele vara tagastamise ja kompenseerimise menetlusi jälgiv aruandlussüsteem, laiendati ja täpsustati maavanemate ülesandeid ning volitusi otsustusprotsessis ja järelevalves.

Need abinõud võimaldavad vara tagastamise ja kompenseerimise pooleliolevad toimingud kiiremini lõpetada ning vabastada kohalikud omavalitsused ja maavalitsused omandireformiga seotud kohustustest. Abinõude rakendamine suurendab ajutiselt maavalitsuste ja kohalike omavalitsuste töökoormust ning nõuab valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel seetõttu lisaraha valitsuse omandireformi reservfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles