Ehitushinnad hakkasid taas tasapisi tõusma

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravi tänava korterelamute ehitusel esimest kuud tööl olev Sten loodab, et tööd jagub suve lõpuni.
Ravi tänava korterelamute ehitusel esimest kuud tööl olev Sten loodab, et tööd jagub suve lõpuni. Foto: Laura Oks

Ehkki ehitajatel on pärast pikka mõõna­perioodi taas rohkem tööd ning tellija jaoks ehitushinnad kerkivad, ei maksa ehitajatel endil siiski palgatõusu niipea loota.

Et eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 3,2 protsenti tõusnud ehitushinnaindeks kasvas suuresti tööjõukulude arvelt, oli näha ka eile Tallinna südalinnas Ravi tänaval uue kortermaja ehitusel. Ehitusprahti koristavad noored töömehed Sten ja Andrias kinnitasid, et tööd jagub.

«Natuke on palka juurde pandud,» kommenteeris Sten viimaste kuude arenguid. Alles esimest kuud siin tööl olev Andrias avaldas aga lootust, et tööd jagub vähemalt suve lõpuni.

Hinnatõus ootuspärane

Ka nende ülemus, ehitusfirma Skanska hallatava objekti eest vastutav Mihkel Simson kinnitas, et viimastel kuudel on ehitusmahud märgatavalt kasvanud. «Alltöövõtjatel on päris palju raskusi, sest kvalifitseeritud tööjõudu on meil puudu,» sõnas Simson. Samas märkis ta, et hoolimata töökulude kasvust tema enda palk tõusnud ei ole.

Statistikaameti andmetel kasvas ehitushinnaindeks tänavu teises kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 1,5 protsenti. Sealjuures kallines tööjõud 1,6 ja ehitusmaterjal 1,5 protsenti, aastases võrdluses olid aga vastavad näitajad 7 ja 1,8 protsenti.

Nordeconi juhi Jaano Vingi sõnul on ehitustööde kallinemine ootuspärane. «Tõsi on see, et sisendhinnad ja tööjõukulud on selgelt näidanud kallinemise trendi, sealjuures suhteliselt toekat,» ütles Vink. «Ilmselgelt on tõusnud materjalide hinnad ja ka ehitajate poolt tellijatele pakutav teenus näitab survet ülespoole.»

Samas oli ka võrdlusbaas nõrk – mullu teises kvartalis langes ehitushinnaindeks aastases võrdluses 3,4 protsenti. «Langeda nii madalale, nagu olid hinnad möödunud aastal, on väga raske,» lausus Vink. «Ega siin enam kuhugi minna olnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles