Läti ärimehed ümbrikupalga maksmiselt tagasi ei põrku

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrikupalk.
Ümbrikupalk. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Lõunanaabrite tööandjad otsivad meetodeid, kuidas tööjõukulusid vähendada. Kõige lihtsam viis selleks on ümbrikupalk, vahendab Läti majandusleht Dienas Bizness.

CV Online’i küsitlusest selgub, et 34 protsendile küsitletud töötajatest on tööandaja pakkunud palga vähendamist, 29 protsendile ümbrikupalka ning 17 protsendile on soovitatud võimalust hakata eraisikust ettevõtjaks.

Paljud töötajad saadeti palgata puhkusele ning osa tööandjaid üritas kokku hoida ametiauto isiklikuks otstarbeks kasutamise maksustamisega.

«Osa Läti ettevõtjaid ei ole kriisist midagi õppinud ja üritavad oma efektiivsuse tõstmise asemel oma auke töötajate arvelt lappida. Valitakse kõige lihtsam tee: palkade kärpimine, ümbrikupalgad ning teised nii töötajate kui riigile maksude maksmise arvelt toimuvad sammud,» lausus Aivars Brodinš CV Online'ist.

Ekspertide sõnutsi on siin aga ka mõtlemisainet valitsusele: miks suur osa ettevõtjad valib seadusevastase tee. See on selge märk, et tööjõumakse tuleb alandada, suurendamaks konkurentsivõimet ja motiveerimaks inimesi makse maksma, märgib ajaleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles