USA-l esimene reitingulangetus käes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: SCANPIX

Egan-Jones osutus esimeseks USA agentuuriks, mis riigi reitingu kolmekordse A juurest AA+ peale kukutas, tuues põhjuseks võlakoorma kiire kasvu viimase viie aasta jooksul.


Egan-Jones registreeriti USA finantsjärelevalves ametlikult aastal 2008. Erinevalt oma suurematest rivaalidest genereerib EJ oma kasumi institutsionaalsetelt investoritelt, mitte võlakirjade emiteerijatelt.

Viimase kahe aastakümne jooksul on EJ langetanud USA autotootjate ja struktureeritud krediiditoodete reitinguid enne sarnaseid otsuseid suurte reitinguagentuuride poolt.

Möödunud nädalal panid Moody's ja Standard & Poor's USA reitingu vaatluse alla.

Washington on raskustes kokkuleppele jõudmisega riigi 14 300 miljardi dollarilise laenulimiidi kergitamise osas.

Rahandusministeerium on hoiatanud, et kui 2. augustiks diili ei tule, võivad tulemuseks olla maksekatkestused.

Egan-Jonesi tegevjuht Sean Egan ütles, et agentuur vaatab kaugemale käimasolevast laenulimiidi debatist.

«Me jälgime loomulikult, mis otsus Washingtonist tuleb, kuid kavatseme teha vahet võlgnevuse tekkimisel ja sisulisel maksekatkestusel,» ütles ta.

Hoopis rohkem valmistab Egan-Jonesile aga muret tasumist ootava võla kiire kuhjumine, samuti väljavaade, et pensionile siirduvad beebibuumerid asetavad eeloleval kümnendil tohutu surve alla nii sotsiaalkindlustuse kui tervishoiu.

Oma teates kirjutab agentuur: «Peamine reitingulangetuse põhjus on suhteliselt kõrge võlatase ja suutmatus kulutusi oluliselt kärpida.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles