Kreeka peaminister: Euroopa peab ärkama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister George Papandreou.
Kreeka peaminister George Papandreou. Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister George Papandreou õhutab oma Euroopa partnereid «üles ärkama» ja astuma «julgeid» samme eurotsooni võlakriisi võitmiseks.

Papandreou ütleb Kreeka ajalehele Kathimerinile antud intervjuus, et tema valitsus on teinud «kõik vajalikud, olgugi rasked otsused» eelarve- ja struktuursete probleemide lahendamiseks.

«Nüüd on Euroopa kord. Juba poolteist aastat ei väsi ma meie partneritele kordamast, et meil tuleb ühiselt teha julgeid otsuseid – mitte üksnes Kreeka, vaid kogu Euroopa tuleviku hüvanguks,» ütleb peaminister.

Papandreou eilsed märkused kõlasid neljapäevaks plaanitud Euroopa liidrite tippkohtumise künnisel, kus katsutakse kokku leppida Kreeka teise abipaketi tingimused ning hoida ära Itaalia ja Hispaania tõsisem nakatumine.

Kreeka oli sunnitud paluma euroalalt ja IMFilt täiendavat abi, kuna ei ole suutnud võita tagasi finantsturgude usaldust, sest lubatud struktuursete reformide elluviimine lükkub pidevalt edasi.

Peaminister väitis, et valitsuse viimane kasinusprogramm, mille parlament juuni lõpus tänavarahutuste keskel heaks kiitis, kõneleb «meie vankumatust tahtest oma asjad korda seada».

Ta lisas, et Kreeka on nüüd otsustanud kärpida maksupetturlust ja korruptsiooni, nagu rahvusvaheliste laenuandjatega ka kokku lepiti. Minister ütles: «Enam ei piisa sellest, et me näitame näpuga seaduserikkumistele. Kätte on jõudnud aeg sellisele laiduväärsele käitumisele lõpp teha.»

Papandreou ütles, et teise abipaketi arutelude edenedes on tema valitsuse ettepanekud – nagu näiteks võlakirjade tagasiostmine ja ühine eurovõlakiri – mille Euroopa partnerid aasta alguse poole tagasi lükkasid, populaarsust koguma hakanud.

«Euroopa on sügavalt konservatiivne ja, ma ütleksin, isegi arglik. Ning seepärast võttis nende ettepanekute seedimine meie partneritel arusaadavalt kaua aega. Ühtlasi osutus aeganõudvaks nende veenmine, et tegemist ei ole meie järjekordse katsega oma vastutusest kõrvale hiilida.»

Valitsuse nõunike sõnutsi seisab aga Kreeka peaminister Euroopa tippkohtumistel silmitsi «solidaarsuse puudujäägiga», kuna 27-liikmelises blokis on peale tema veel vaid kolm mittekonservatiivset liidrit.

Papandreou, kes on ühtlasi vasakpoolseid poliitilisi parteisid ühendava Sotsialistliku Internatsionaali president, on üritanud tippkohtumise eel oma positsiooni kindlustada, pidades maha telekonverentsi eurotsooni liikmesriikide sotsialistlike parteide juhtidega.

Nimetatud liidrid on teinud ka ühisavalduse, milles teatavad, et eraviisilistelt võlakirjade hoidjatelt tuleb nõuda võlakriisi sattunud riikide abipakettides osalemist.

Sotsialistide eestkõnelejad nõuavad, et euroala paneks püsti «tõeliselt efektiivse ühisgarantiidega mehhanismi, aitamaks spekulantide rünnaku alla sattunud riike ja tagamaks, et erainvestorid, kes kergemeelselt laenu on andnud, aitaksid samuti kanda stabiliseerimismeetmete kulutusi».

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles