Ehitusturu kokkukuivamine Soomes võib ära kaotada 50 000 töökohta

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Olkiluoto 3 tuumajaama ehitusplats.
Soome Olkiluoto 3 tuumajaama ehitusplats. Foto: SCANPIX

Soome tehnilise uurimiskeskuse (VTT) prognoosi järgi võib ehitusturu kokkutõmbumise tõttu kaduda kahe aastaga 20 000 töökohta, musta stsenaariumi järgi aga kuni 50 000.


VTT teatel võib uushoonete ehitustel töötavate inimeste arv väheneda 25 000 kuni 30 000 võrra, vahendas Helsingin Sanomat.

Renoveerimise ja rekonstrueerimise valdkonnas võib samas tekkida juurde 5000-10 000 uut töökohta, mis veidi leevendab töökohtade kadumist uusehitustel.

VTT prognoosi järgi tõmbab ehitussektori kokkukuivamine järgmise aasta majanduskasvu Soomes miinusesse.

Uurimiskeskuse hinnangul väheneb ehitamine 2009. aastal kümme protsenti. Ehitus on seni andnud kümme protsenti Soome sisemajanduse koguproduktist.

Sel sügisel on ehitustel saanud tööd umbes 140 000 inimest, mis on suhteliselt hea näitaja.

«Kui see number väheneb 20 000 võrra, vajume kahe aasta tagusele tasemele. See ei olegi väga hirmus,» rääkis VTT kinnistute ja ehituse üksuse juht Pekka Pajakkala.

Hirmsaks võib olukord muutuda siis, kui ehitussektori vaibumine hakkab mõjutama sellega seotud erialasid, näiteks projekteerimist, köögiseadmete ja ehitusmaterjalide tootjaid ning transporti.

Kui üks ehitaja annab tööd ühele muu eriala inimesele, tähendab see umbes 50 000 töökoha vähenemist Soomes järgmise kahe aasta jooksul. Sama suurusjärgu on pakkunud välja ka ehitajate huve kaitsev Rakennusliitto.

Kokku annab ehitusvaldkond Soomes tööd 520 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles