Itaalia parlament võttis vastu ulatusliku kärpekava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi täna parlamendi alamkojas.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi täna parlamendi alamkojas. Foto: SCANPIX

Itaalia parlament kiitis täna heaks 48 miljardi euro mahus kärpekava, mille eesmärk on eelarvepuudujäägi vähendamine 2014. aastaks ja investorite julgustamine.

Plaan näeb ette ulatuslikke kärpeid regionaalsetes toetustes, peretoetustes ja kõrgete ametnike pensionites.

Kärpekava asjus korraldatud usaldushääletusel toetas valitsust 316 ja vastu oli 284 saadikut. Hääletus kava üle toimub hiljem reedel.

Peamine opositsioonipartei, vasaktsentristlik Demokraatlik Partei lubas eelnõu vastu hääletada, kuid ütles, et ei takista selle heakskiitmist ning nõuab pärast hääletust ennetähtaegsete valimiste korraldamist.

Viimastel päevadel on Itaalia olnud hädas ebakindlusega turgudel ning keskpank hoiatas, et kui pikaajalised laenuintressid kõrgena püsivad, on sellel riigile «märkimisväärne hind» ja see ohustab majandust.

Eesmärk on tuua riigieelave puudujääk 2010. aasta 4,6 protsendilt 2014. aastaks 0,2 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Keskpank langetas käesoleva aasta kasvuprognoosi 1 protsendilt 0,9-le, kuid ennustas 2011. aastaks jätkuvalt 1,1-protsendist kasvu. Mullu oli Itaalia majanduskasv 1,3 protsenti.

Itaalia riigivõlg on üks suurimaid maailmas - 120 protsenti SKT-st.

Ametiühingud on juba öelnud, et on kärbete vastu, ning suurim ametiühing CGIL korraldas parlamendi ees hääletuse ajal väikese sümboolse meeleavalduse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles