Kaur Paves: maailmapolitseinik veel ei värise

Kaur Paves
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Paves
Kaur Paves Foto: Liis Treimann

Maailma võimsamaid reitinguagentuure Standard & Poor’s, Moody’s ja Fitch on ammustest aegadest süüdistatud liigses Ameerika-kesksuses ja Euroopale liiga tegemises. Viimati süüdistas agentuure, kes Kreeka viimaste aastate sündmuste valguses rämpsriigiks tituleerisid, liigses karmuses Euroopa Keskpanga nõukogu liige Ewald Nowotny.


Nüüd on aga agentuurid viimaks hambaid näidanud ka emamaale ning äärmiselt laenukindla ehk AAA reitingu äravõtmisega ähvardatakse jänkisid juba tõsiselt. Samal ajal ei suuda Kongress investorite rahustamiseks ilmselt lähinädalatel teha muud, kui praegu 14,294 triljoni dollarini ulatuvat riigivõla piiri viimase 50 aasta jooksul 75. korda kõrgemale nihutada.

Kuigi on ilmselge, et raha juurdelaenamine või -trükkimine ei saa olla jätkusuutlik lahendus, ei jää Ühendriikidel praegu muud üle, ja ammugi ei saa ülejäänud maailm teha muud kui sellega leppida. USA valitseb maailmamajandust veel pikka aega ning seni, kuni Hiina ameeriklased troonilt tõukab, võib võlakoormal tagajärgedeta kasvada lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles