Kutsetunnistuse saavad 30 ettevõtluskonsultanti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtluskonsultant annab nõu.
Ettevõtluskonsultant annab nõu. Foto: Caro / Scanpix

Homme saavad kutsetunnistused esimesed 30 Eesti ettevõtluskonsultanti, kes läbisid konsultantide arenguprogrammi ning hindamise vastavalt konsultantide kutsestandardile.


Eesti Konsultantide Assotsiatsiooni (EKA) juhatuse esimehe Andro Kullerkupu sõnul tingis kutsestandardi väljatöötamise ning hindamisvõimaluse loomise mure ärikonsultatsiooniteenuste kvaliteedi pärast.



«Nii majanduse jahenemine kui ka uuringud näitavad, et ettevõtjad prognoosivad konsultatsioonivajaduse suurenemist, olgu see siis ettevõtte asutamise, ekspordi alustamise või uude tegevusvaldkonda ehk turule sisenemiseks,» selgitas Kullerkupp.



Tema sõnul kasvab oluliselt ka konsultandi vastutus, sest saadav nõu võib olla mõnele ettevõttele elu ja surma küsimuseks, millest sõltuvad töökohad, turupositsioon ning majandustulemused. Arenguprogrammi ja hindamise läbinud konsultandilt abi paludes võib ettevõtja olla kindel, et ta saab asjatundlikku ja kvaliteetset nõustamisteenust.



Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) personali- ja koolitusüksuse direktori Heidi Solba kinnitusel tõi uuring «Konsultatsiooni- ja koolitusturg Eesti ärisektoris» välja eeldiagnostika sagedase puudumise konsultatsiooniprotsessis, mis seab kahtluse alla osa teenusepakkujate professionaalsuse.

«Tihti püütakse kliendi probleemide kuulamise asemel pakkuda valmislahendust, mis ei pruugi aga kõige paremini tema vajadusi katta,» lausus Solba. Arenguprogrammi väljatöötamisel lähtuti sellest, et konsultant suudaks kaardistada nõustamisteenust sooviva ettevõtte hetkeolukorra.

Programmi koostamisel kasutusel olnud rahvusvaheline SFEDi mudel käsitleb konsultatsiooniprotsessi pigem kliendi toetamisena tema vajaduste mõistmisel ja lahenduste leidmisel, mitte aga talle valmislahenduste müümisena või tema õpetamisena.

Konsultantide teadmiste ja oskuste täiendamiseks ning hindamiseks algatati EASi eestvedamisel konsultantide arenguprogramm. Hindamise läbinud saavad Eesti konsultandi kutsetunnistuse. Arenguprogrammis osales 36 konsultanti, kellest 30-le omistati konsultandi kutsetunnistus.

Alates 2009. aastast hakkab EKA kuulutama kutse taotlemise protseduuri välja 2 korda aastas. Assotsiatsioon korraldab iga konsultandi koolitus- ja arenguvajaduste personaalse hindamise. Selle eesmärgiks on prognoosida kutse taotleja vastavust kutsestandardi nõuetele ning kaardistada tema koolitusvajadused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles