Ligi: Eesti on valmis stressitestis põruvaid panku toetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Laura Oks

Rahandusminister Jürgen Ligi kinnitas KUKU raadiole antud intervjuus, et ka Eesti on valmis toetama panku, mis võivad stressitesti avalikustamise järel raskustesse sattuda.

Stressitestid avalikustatakse reede õhtul ja tänane Wall Street Journal kirjutab, et Euroopa pangad valmistuvad halvimaks. Leht kirjutab, et halvad tulemused viivad selleni, et  tõuseb vastastikune usaldamatus, mis omakorda võib viia selleni, et lõpetatakse vastastikune laenuandmine.

Tulemuseks võib olla sarnane olukord mis oli pärast Lehman Brothersi kokkukukkumist 2008. aasta septembris.

Nädala alguses Brüsselis kogunenud Euroopa Liidu rahandusministrid kinnitasid, et riigid on valmis stressitestis halbu tulemusi saanud  panku aitama.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles KUKUle, et me peame kommertspanku aitama, sest seal on meie raha ja  pangandus on vältimatu osa kaasaegsest majandusest. Ligi rõhutas, et rahandusministrite avaldus oli mõeldud ennetava sammuna, et juhul kui reede õhtul tuleb halbu uudiseid, on riigid valmis sekkuma. 

Ligi rääkis, et Eestil on siiski kindlus, et meie pangad on väga heas seisus ja saavutavad testis häid tulemusi, pisipankade kohta ta siiski pead anda ei soovinud, aga need pangad ei mõjuta Ligi hinnangul meie elu kuigi oluliselt.

Ligi sõnul oleks halb, kui pärast testide avalikustamist puhkeks paanika ja pangad jookseks tühjaks, seepärast otsustati ka ennetav sõnum – riigid on valmis panku aitama – välja anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles