Tarmo Noop: A Le Coqi jaoks kallines suhkur üle 60 protsendi

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Üks Eesti suurimaid suhkrutarbijaid A Le Coq hindas suhkru hinnatõususuga kaasnenud lisakulu suurusjärguks 1,7 miljonit eurot.


«Kui tarbijale tõusis suhkru hind aastaga 61,2 protsenti, siis meie jaoks oli olukord umbes sama,» sõnas A Le Coqi juhataja Tarmo Noop, kes seletab Euroopas valitsevat suhkrupuudust Euroopa Liidu poolt tootjatele kehtestatud kvootidega.

Noobi sõnul sõlmib enamik firmasid Eestis, A Le Coq sealhulgas, suhkru maaletoojatega kvartaalsed lepingud, mille valguses on suhkru järsk hinnatõus tekitanud suuri kahjusid.

«A Le Coq sõlmis suhkru ostmiseks kvartaalsed spot-hinnaga lepingud, » selgitas Noop. «Ka meie ostame praegu suhkrut turuhinnaga.»

«Nende börsilehekülgede põhjal, mida me jälgime, tulevikuhindades sellist ülesmäge minekut ette näha ei olnud,” lisas Noop.

Noobi sõnul aitas A Le Coqil suhkru hinnatõusu põhjustatud kulutusi katta magustatud karastusjookide hinnatõus. «Tõstsime aasta alguses hindu 6-7 protsenti, aga brutomarginaalid on siiski vähenenud.»

Noobi hinnangul on Eesti tarbijal sügisest oodata suhkru odavnemist, kuna siis saavad kogu Euroopas läbi ka pikaajaliselt sõlmitud soodsamad lepingud. «Muidugi sõltub hind ka Euroopa suhkrukasvatajate saagist,» lisas Noop.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles