Jaapani majandus vajus langusesse

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees jälgib hinnatabelit Tokio börsi vaateaknal 17. novembril 2008.
Mees jälgib hinnatabelit Tokio börsi vaateaknal 17. novembril 2008. Foto: AFP / Scanpix

Kolmandas kvartalis tabas Jaapani majandust langus, see on esimene langusperiood alates 2001. aastast, analüütikud hoiatavad olude veelgi halvemaks muutumise eest.


Jaapani sisemajanduse kogutoodang (SKT) kahanes kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 0,4 protsenti, kirjutas Bloomberg.

Definitsiooni järgi loetakse majanduslanguseks kahte järjestikust negatiivse SKT kasvuga kvartalit. Teises kvartalis, aprillist juunini, kahanes Jaapani SKT 0,9 protsenti.

Üleilmne finantskriis kahjustab Jaapani eksporti ning suurettevõtted, näiteks Toyota ja Canon, on sunnitud alandama oma kasvuennustusi ning piirama investeeringuid.

Jaapani laenuintressid on niigi maailma 20 suurima majandusega riikide seas madalaimad. Valitsuse võlg ületab 180 protsenti SKTst. Need asjaolud piiravad valitsuse võimalusi majanduskasvu stimuleerida.

«Asi läheb hullemaks,» ütles analüütik Masamichi Adachi JPMorgan Chase & Co. Tokio harust. «Jaapan võib olla astumas kümnendi sügavaimasse langusesse kui üleilmne finantskriis vähendab nõudlust eksportturgudel,» lisas Adachi.

Börsiindeks Nikkei tõusis 0,7 protsenti kõrgemale eelmisest sulgemishinnast. Tõusu põhjustas asjaolu, et investorid paigutasid raha ravimitootjate ja kommunaalteenuste pakkujate aktsiatesse, mis on majanduslangusest vähem ohustatud kui teised ettevõtted.

Jeeni hind dollari suhtes langes. Samuti on langenud toornafta hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles