Riigivara müük välisfirmadele lihtsustub

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigimets.
Riigimets. Foto: Raigo Pajula

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kavatseb luua võimaluse võõrandada välisinvestoritele riigivara ilma enampakkumist korraldamata.


Ka praegu saab riigivara teatud erandjuhtudel enampakkumiseta võõrandada, kuid välisinvestoritele sellised erandid ei rakendu.

Vastavalt riigivaraseaduse muutmise eelnõule tekib võimalus võõrandada välisinvestoritele riigivara valitsuse otsusega, mis on palju lühem ja lihtsam protsess võrreldes enampakkumisega, selgitas muudatuse sisu majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna peaspetsialist Kristiina Sipelgas.

Riigivara on kavas hakata otsustuskorras eraldama «majanduslikult väga mõjusate» investeerimisprojektide jaoks.

«Minevikuprojektidest oleks näiteks võrreldava suurusega nii Google serverikeskus kui Coca-Cola uus tootmishoone,» märkis Sipelgas.

«Sarnaseid suure mõjuga investeeringuid millel selline erivajadus tekib ei ole palju kuid igal aastal käib EASi konsulteeritavate projektide hulgast läbi mõni projekt, kus juhul, kui investor peaks valima Eesti oma investeeringu tegemise sihtkohaks, võiks tal tekkida probleem maa võõrandamise osas.»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium prognoosib riigivaraseaduse muutmise eelnõu seletuskirjas, et muudatuse tulemusena suurenevad greenfield investeeringud ehk n-ö tühjale kohale loodavatesse ettevõtetesse investeerimine Eestisse vähemalt 12 protsenti. See peaks kaasa tooma uute töökohtade loomise ja ekspordi kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles