Itaalia rahandusminister: kui langen mina, langeb euro

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti ja valitsusjuht Silvio Berlusconi.
Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti ja valitsusjuht Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX

«Kui langen mina, langeb Itaalia. Kui langeb Itaalia, siis langeb ka euro. Selline on ahel,» ütles nädalavahetusel Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti, eitades kuulujutte oma tagasiastumisest.


Itaalia paremtsentristlik valitsus on valmistumas järjekordseks turgude kallaletungiks, kuna investorid kardavad, et Silvio Berlusconi koalitsioon – skandaalidest ja sisevõitlustest nõrgestatud – ei ole pühendunud ega võimeline oma karmi kasinusprogrammi ellu rakendama.

Pakilist peavalu pakub hetkel just Tremonti saatus, keda peaminister kritiseerib 3-aastase kasinuspaketi liigse karmuse pärast.

Ühtlasi õõnestab rahandusministri jalgealust seotus endise abilisega, kes on sattunud korruptsioonikahtlustega kriminaaluurimise alla.

Turgudel vallandunud hirm surus Itaalia ja Saksa võlakirjade tootluste vahe reedeks euroajastu rekordtasemele ehk 224 baaspunkti peale.

Itaalia 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused saavutasid aga kõrgeima taseme alates aastast 2002.

Pangaaktsiad Itaalia börsil kukkusid järsult.

«Kreeka nakkus tabas Itaaliat ajal, mil valitsus on kaotamas konsensust ning peab võitlema mitmete kohtuasjade ja korruptsioonisüüdistustega,» ütles Londoni investeerimispank Mizuho International.

«Totaalse kriisi vallandumise risk on väga suur.»

Samal ajal kritiseerivad Itaalia 40 miljardi eurost kasinuskava ka analüütikud. Isegi kui plaan parlamendist läbi läheb, on ta nende hinnangul liiga ebamäärane ja sõltub tulevastest seaduseelnõudest.

Itaalia eesmärk on likvideerida aastaks 2014 eelarvepuudujääk ning vähendada mäena kõrguvat riigivõlga, mis peaks tänavu kerkima 120 protsendi peale sisemajanduse kogutoodangust.

Kuigi valitsuskabinet paketi heaks kiitis, andis peaminister Berlusconi hiljem teada, et kavatseb parlamendis muudatusettepanekuid teha.

Valitsuse pressiesindaja Paolo Bonaiuti kutsus eile rahvast ja poliitikuid üles üksmeelele, hoiatades, et «turuspekulandid» on valmistumas rünnakuks.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles