Kreeklaste kriisiarsenali lisandus jogurt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka protestijate uueks relvaks on saanud jogurt. Pildil kommunistliku partei esindaja Liana Kanelli, kes sai jogurtiga pihta sel kolmapäeval, olles teel parlamenti.
Kreeka protestijate uueks relvaks on saanud jogurt. Pildil kommunistliku partei esindaja Liana Kanelli, kes sai jogurtiga pihta sel kolmapäeval, olles teel parlamenti. Foto: SCANPIX

Kreeklased on avastanud uue viisi, kuidas sotsialistidest võimukandjate peale oma viha välja valada: viskerelvaks sobib imeliselt jogurt.

Arenguministri abi Socrates Xynides pidi neljapäeval põhjapoolses Larissa linnas jogurtivalangute eest oma politseieskordi taha «sukelduma». Juba teist korda ühe nädala jooksul.

Samal õhtul tuli politseil blokeerida Ateena eeslinna tänavad, kus elab endine ELi volinik ja tänane kodanike kaitse minister Christos Papoutsis. Nimelt tahtsid tema akna alla koguneda protestiliikumise «Ukselt uksele» liikmed, et seal kooris solvanguid karjuda.

Pärast seda, kui Kreeka parlament vastukaubaks päästepaketile nr 2 värsked kasinusmeetmed vastu võttis, esineb vihaseid vahejuhtumeid üha sagedamini.

«Üks põhjus on kahtlemata laialtlevinud arusaam, et poliitikud on rahva paljaks varastanud ja riigi pankrotti ajanud,» ütles ühiskondlik vaatleja Takis Michas.

Intsidendid leiavad aset ajal, mil Kreeka parlamendiliikmed valmistuvad veetma suvepuhkusi oma valimisringkondades, osaledes kohvikuvestlustel, kohalikel festivalidel ja kirikupühadel.

«Minu valimisringkonna meekond on mures võimalike kokkupõrgete pärast. Sel suvel ma ilmselt perega meie kandi restoranides käia ei saa,» ütles rahvaesindaja ühest põhjapoolsest linnast, mille majaseinad on kaetud «tagaotsitavate» sotsialistidest saadikute piltidega.

Märgid näitavad, et valitsusel on provintsilinnades vallandunud meeleolude pärast – kus sotsialistid varasemalt au sees olid – üha rohkem vesi ahjus.

Peaminister ja sotsialistliku võimupartei Pasoki liider George Papandreou esines sel nädalal üleskutsega asutada parteiülene komitee kaitsmaks «demokraatlikke institutsioone». Minister hoiatas, et «nii organiseeritud kui spontaansed vägivallajuhtumid õõnestavad demokraatiat ning võivad vallandada veelgi suurema kodanike vastu suunatud vägivalla ja ebaõigluse».

Päev enne Papandreou sõnavõttu olid protestijad tunginud kohalikku telestuudiosse Trikalas, traditsiooniliselt vasaktsentristlikus linnas Kreeka põhjaosas, kus sotsialistist parlamendiliige Soula Merentiti kasinusprogrammi kaitseks esinema pidi.

Mitmed sotsialistidest kabinetiliikmed on väitnud, et rahvarahutuste taga võib olla sõnaka vasakaktivisti Alexis Tsiprase partei Syriza.

Syriza ametnikud kinnitavad, et nende toetajad ei ole prominentseid sotsialistidest poliitikuid sihikule võtnud. Üks neist ütles: «Valitsuse karm majanduspoliitika on vallandanud reaktsiooni, mis kogub kriitilist massi sedamööda, kuidas valu üha väljakannatamatumaks muutub.»

«Ukselt uksele» liikumise asutaja, teatri- ja filmilavastaja Dimitris Kollatos ütles, et tema poolehoidjad on «rahuarmastavad kodanikud, kes soovivad kollektiivselt konkreetseid asju välja öelda».

Meeleavaldus Papoutsise akna all oli mõeldud rõhutamaks muret liialdatud meetmete – «peksmised ja liiga palju pisargaasi» – pärast, mida politsei möödunud nädalal kasinusvastaste mässude mahasurumiseks kasutas.

Konservatiivne opositsioon, mis on küll vägivalla hukka mõistnud, hoidub küsimust arutamast. «See on sotsialistlik probleem, meid see ei puuduta,» ütles üks parempoolne parlamendiliige.

Parlamendiliikmeid parteist Uus Demokraatia, mis oli kasinuspaketi vastu, hiljutises vägivallalaines rünnatud ei ole.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles