OECD: Eesti töötuse prognoos võib olla vigane

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD.
OECD. Foto: SCANPIX

OECD tunnistas, et selle hiljutine prognoos, mille kohaselt Eestis on töötus ka 2026. aastal üle 10 protsendi, võib olla vigane.


Mais avaldatud aruandes prognoosis OECD, et Eestis on töötus 2015. aasta lõpus 11,6 protsenti ning 2026. aastal 10,3 protsenti. Kõrgem kui Eestis on töötus prognoosi kohaselt 2026. aastal OECD riikidest vaid Slovakkias.

E24 küsis OECD-lt, miks organisatsiooni hinnangul töötus Eestis väga kõrgeks jääb. Selliseid pikaajalisi prognoose tuleks vaadelda teisiti kui neid, mis tehakse lähiaastateks, selgitas Andreas Wörgötter OECD majanduse osakonnast. «See [pikaajaline prognoos] on pigem mehaaniline ’poliitika muutumatuks jäämise’ reegli rakendamine, mis ei rakendu väga hästi dünaamilistele - ja ka pigem muutlikele - tärkavatele majandustele. Nii et ausalt öeldes ei ole nendes [prognoosi] numbrites mingit ’uudisväärtust’.»

Kas siiski võib prognoosist järeldada, et kui Eesti ei muuda oma praegust poliitikat, siis jääb töötus pikaks ajaks väga kõrgeks? Või kui ei, siis miks OECD üldse teeb selliseid prognoose, millest peaaegu midagi järeldada ei saa, kuid mis võivad inimesi paanikasse ajada?

Wörgötter: «See on oluline küsimus, mida ei võeta eelnevalt alati piisavalt arvese. Oleksin pidanud ka lisama, et kõik prognoosid sõltuvad nende tegemise hetkel saadaval olevast informatsioonist. Me õpime ajaga ja on ka võimalik, et teeme vigu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles