Facebook ja Skype hakkavad koos maailma ühendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype'i juht Tony Bates ja Facebooki juht Mark Zuckerberg pressikonverentsil.
Skype'i juht Tony Bates ja Facebooki juht Mark Zuckerberg pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Facebook on loonud koostöös Skype’iga uue videokõnede-teenuse, kinnitades kuulujutte, mis ringlesid blogosfääris juba ligi nädala.


Ühtlasi annab Mark Zuckerberg teada, et lähinädalatel ja -kuudel on Facebookis tõeline «uute asjade hooaeg».

Zuckerberg on võtnud otsustavalt sihikule Google’i, eriti viimase uue suhtlusvõrgustiku Google+.

«Ma usun, et lähima viie aasta põhiteemaks kujuneb maailma ühendamine,» ütles Zuckerberg, kes tõotas möödunud nädalal, et Facebooki uued võimalused saavad olema «aukartustäratavad».

«Nüüd, kus meil on olemas sotsiaalne infrastruktuur, on järgmine loogiline samm leiutada selles kontekstis igasuguseid vingeid asju, kõikvõimalikke sotsiaalseid rakendusi,» ütles ta.

Ühtlasi kinnitas Zuckerberg ametlikult, et Facebookil on hetkeseisuga 750 miljonit aktiivset kasutajat – lisades aga otsekohe, et need numbrid enam tegelikult «ei loe». Ta kinnitas, et palju põnevam on mõõta kasutajate vahelise mõtete-, fotode- ja muude asjade vahetuse kiiruseid ja koguseid.

Iga päev jagatakse tema sõnutsi Facebooki vahendusel 4 miljardit erinevat asja.

Täna on asjadevahetus kaks korda tempokam kui aasta tagasi.

Ja iga aastaga peaks kiirus kahekordistuma.

Zuckerberg rõhutas Facebooki tähtsust sotsiaalse innovatsiooni tulevikku silmas pidades ja lisas, et «oma ala parimad», nagu ka Skype, peaksid koos uusi sotsiaalseid tööriistu ja rakendusi ehitama.

See olevat parem strateegia kui «mõnede internetifirmade katsed kõike ise teha», lendas kriitikanool Google’i pihta.

Zuckerberg on konkurendi asju uurinud. Tal endal on rohkem Google+ järgijaid kui ühelgi teisel kasutajal – eilse seisuga ligi 45 000. Ja seda on ligi 15 000 võrra enam, kui Google’i asutajal Larry Page’il.

Gartner Researchi analüütik Ray Valdes leiab, et Skype’i integreerimise ümber üleskeerutatud meediakära ei suuda varjata fakti, et mitmete võimaluste vallas (grupivideo, käepärane grupihaldus) on Google+ tugevasti eest ära läinud.

«Asi pidi olema aukartustäratav, aga Google+ äratab esialgu rohkem aukartust,» ütles Valdes.

Skype’i tegevjuht Tony Bates oli siiralt rõõmus võimaluse üle liituda maailma suurima sotsiaalvõrgustikuga, mis peaks videokõnede liiklust 50 protsenti kasvatama.

Facebooki tarkvarainsener Philip Su ütles, et nende kaudu on videokõne lihtsam ja kiirem kui Skype’ist Skype’i variant.

Kui Facebooki kasutaja märkab sõpra või sugulast, kes on «online», piisab videokõne alustamiseks klikist. Siis jääb sõbral-sugulasel üle vaid kõne aktsepteerida, ning Skype laetakse brauserisse alla 30 sekundiga, ütles Su.

«Kaks klikki ja ühendus olemas,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles