Eesti Energia rajab väljapoole Eestit koostootmisjaama

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijaam.
Elektrijaam. Foto: Toomas Huik.

Eesti Energia pani täna nurgakivi oma esimesele elektri- ja soojuse toomisüksusele väljaspool Eestit – biokütusel töötavale koostootmisjaamale Valka linnas.


2012. aasta suvel tööd alustava Valka koostootmisjaama elektriline võimsus saab olema 2 MW ning soojuslik võimsus 8 MW. Koostootmisjaam hakkab soojusega varustama Valka linna, elekter müüakse Lätis, teatas Eesti Energia.

Koostootmisjaama rajamiseks sõlmis Eesti Energia aasta alguses nö võtmed kätte ehituslepingu Hollandi ehitusfirmaga Imtech Industry International.

Investeeringu kogumaksumus on ligi 10 miljonit eurot. Sellest 36 protsenti kaetakse ELi taastuvenergia projektidele mõeldud toetusega.

Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Power&Heat toodab täna Valkas soojust biokütust ja kütteõli kasutavates katlamajades. Soojusettevõtte aktsiatest kuulub Eesti Energiale 90 protsenti ja Valka linnale 10 protsenti. Uue koostootmisjaama valmimisel jäävad senised katlamajad reservi ja tipukoormuse rahuldamiseks.

Eesti Energial on praegu ehitamisel kokku kolm elektri- ja soojuse koostootmisjaama. 2011. aasta lõpuks ehitab Eesti Energia Jõgevamaale jaama, mis hakkab lisaks elektrile ja soojusele tootma ka külma. 2013. aastal valmib Tallinna külje all Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles