Eesti Energia hangib 15 miljoni euro eest trafosid

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trafo paigaldamine.
Trafo paigaldamine. Foto: Sille Annuk

Eesti Energia Jaotusvõrk sõlmis riigihankes edukaks osutunud pakkujatega uute trafode ja nende lisaseadmete ostulepingud kolmeks aastaks.


Hanke raames plaanib Jaotusvõrk igal aastal elektrivõrgu uuendamiseks ja uue võrgu ehitamiseks osta ligikaudu 1000 trafot. Erinevate võimsustega trafosid hakkavad Jaotusvõrgule järgmisel kolmel aastal tarnima lepingupartnerid SLO Eesti AS, AS Onninen ja ABB AS. Kolm lepingupartnerit hakkavad tarnima erinevate nimiväärtustega trafosid. Orienteeruv tellimuste maht kolme aasta jooksul on suurusjärgus 15 miljonit eurot, teatas Eesti Energia AS.

Trafod muundavad jaotusvõrgus kõrgema pinge madalamaks, et see oleks tööstus- või kodutarbijate elektriseadmetes kasutatav. Hanke raames ostetakse selliste parameetritega uusi trafosid, mis vähendavad ka elektrivõrgu energiakadusid. Samuti tasandavad uued trafod võrgus ebaühtlaselt jagunevat koormust ja tõstavad seeläbi osades madalpinge võrkudes pingekvaliteeti.

«Vajame uusi trafosid senisest suuremas mahus, sest tõstame elektrivõrgu uuendamistempot ja kasvamas on ka uute liitumiste arv,» selgitas Jaotusvõrgu käiduosakonna juhataja Jaanus Tiisvend.

Eesti Energia Jaotusvõrk haldab kokku üle 61 000 kilomeetri elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama. 2010. aastal investeeris Jaotusvõrk elektrivõrgu uuendamisse enam kui 60 miljonit eurot. Aastatel 2011-2014 plaanib Jaotusvõrk elektrivõrgu uuendamisse investeerida aastas keskmiselt ligikaudu 100 miljonit eurot. Esmajoones uuendatakse elektrivõrku kõige rikkelisematel liinidel, mis varustavad elektriga suuremat tarbijate arvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles