Tarbijahinnad kasvasid aastaga 4,9 protsenti

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Statistikaameti teatel muutus tarbijahinnaindeks juunis võrreldes eelmise aasta sama kuuga 4,9 protsenti, kuid võrreldes käesoleva aasta maikuuga jäi samale tasemele.

Kaubad olid möödunud aasta juuniga võrreldes 6,5 ja teenused 2,2 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 5,1 ja mittereguleeritavad hinnad 4,8 protsenti.

Eelmise aasta juuniga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 11,5-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust üle poole. Kuuendiku tõusust andsid eluasemele tehtavad kulutused ning kaheksandiku alkohoolsed joogid ja tubakas.

Mullu sama kuuga võrreldes on endiselt enim kallinenud kartul (82 protsenti), millele järgnevad suhkur (62 protsenti) ja kohv (48 protsenti). Üle 30-protsendilise tõusu on läbi teinud veel tangained (40), õunad (39) ja taimeõli (39). Munad olid aga 16,9 protsenti odavamad.

Maiga võrreldes oli juunis tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks eluase, mille mõjust indeksile andis soojusenergia 2,6-protsendiline hinnatõus ligi 60 protsenti. Suuremat mõju avaldasid veel värske köögivilja 14,3-protendiline, värske puuvilja 5,6 ja mootorikütuse 1,1-protsendiline odavnemine ning kaugliinibussipiletite 7,1-protsendiline kallinemine.

Võrreldes maiga oli hiina kapsas 45, paprika 36, tomat 22, värske kapsas 21 ja banaan 19 protsenti odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles