Lagarde allutatakse IMFis ülirangele režiimile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lagarde eile oma esimesel tööpäeval IMFi saabumas.
Lagarde eile oma esimesel tööpäeval IMFi saabumas. Foto: SCANPIX

IMFi uus juht Christine Lagarde allutatakse ülirangetele eetikareeglitele. Fond on asunud pärast Dominique Strauss-Kahni lahkumist protseduure karmistama.


Lagarde, kes eile ametitoolile istus, peab lähtuma samadest kõrgendatud eetikanormidest kui kõik IMFi töötajad ning läbima ühtlasi organisatsioonisisese koolituse.

IMFi juhatus, milles on esindatud kõik osalejamaad, avalikustas eile Lagarde’ile läkitatud kirja, milles on ära toodud tema töölevõtmise tingimused.

«Tegevdirektorina ootame Teilt, et Te järgiksite oma käitumises kõrgeimaid eetikareegleid, pidades silmas selliseid väärtusi nagu ausus, erapooletus ja taktitunne,» seisab kirjas.

«Te peate tegema kõik selleks, et miski Teie käitumises isegi ei viitaks ebasündsusele.»

Kuigi Strauss-Kahn taandas end ise ennetavalt IMFi juhi kohalt, kui ta väidetava seksuaalkuriteo tõttu vahi alla võeti, oli tema käitumiseetika olnud küsimärgi all ka varasemalt.

2008. aastal jõuti tema ja ühe fondi naistöötaja afääri uurides järeldusele, et tegemist ei olnud ametiseisuse kuritarvitamisega, küll aga kohatu ja ebasündsa käitumisega.

Pärast nimetatud vahejuhtumit karmistati IMFi eetikareegleid ning kiri ei jäta kahtluse varjugi, et erandeid ei kavatseta teha ka organisatsiooni tippjuhtidele.

Kuna Strauss-Kahn valmistus ametis olles kandideerima Prantsuse presidendiks, leidsid mõned vaatlejad, et IMFi ja euroala suhteid silmas pidades võis tegemist olla huvide konfliktiga.

«Teie kõrgeim ülesanne on olla lojaalne ainuüksi IMFi huvidele ning Te peate vältima igasuguseid huvide konflikte – ka olukordi, mida võidakse niiviisi tõlgendada,» ütleb kiri.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles