Euroopa Keskpank peaks homme intressimäärasid tõstma

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Keskpank peaks oma homsel kogunemisel inflatsioonisurve vähendamiseks tõstma keskset intressimäära 25 baaspunkti võrra 1,5 protsendini.

Intressitõusu peavad analüütikud keskpanga presidendi Jean-Claude Trichet´ sõnavõtte arvestades juba kindlaks.

Kuna eurotsooni inflatsiooniootused on soovitavast kõrgemad, ei jää homne intressikergitus keskpangale sel aastal tõenäoliselt viimaseks.

Nii ootab näiteks Danske Markets keskpangalt uut 25 baaspunktist intressimäärade tõstmist juba oktoobris. Danske Marketsi analüütikud Frank Øland Hansen ja Anders Møller Jørgensen tõdevad, et  intressimäärade kolme kuu pärast tõstmisega ei ole finantsturud praegusel hinnatasemel arvestanud.

Uus intressitõstmine võiks nende sõnutsi aset leida  tuleva aasta jaanuaris ning kokku jõuaks baasintress siis  2 protsendini. Suure tõenäosusega on inflatsioonisurve selleks ajaks vähenenud ning keskpank saab intressitõstmises hinge tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles